Shutterstock

Inside Voer

Er is weer beweging op de voermarkt

13 November 2018 - Kimberly Bakker

De afgelopen weken was het zeer rustig op de voermarkt, maar daar is deze week verandering in gekomen. De handel komt weer wat los, waardoor de prijzen een stapje omhoog kunnen zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Diverse fouragehandelaren melden dat er met name meer vraag is vanuit de melkveehouders; zij vragen om weidehooi en bierbostel en dat is ook terug te zien in de prijzen. Toch loopt het nog geen storm, omdat velen verwachten dat de prijzen zullen zakken. Echter, volgens verschillende handelaren zal daar de komende tijd (nog) geen sprake van zijn.

Stijging zichtbaar voor stroprijs
Na weken van stabiele prijzen laat de prijs voor stro deze week weer een stijging zien, waardoor deze uitkomt op €140 per ton franco boerderij. Dat heeft met name te maken met het feit dat de Fransen de prijs hoog willen houden. Wanneer er stro uit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland wordt gehaald (en de transportafstand dus wordt ingeperkt), neemt de prijs snel af tot €135 per ton franco boerderij.

De prijs van bierbostel liet in de afgelopen weken een stevige daling zien, maar die is inmiddels weer omgezet in een stijging. De prijs komt deze week uit op €2,70 per procent droge stof. Volgens de fouragehandelaren heeft dit vooral te maken met een kleiner aanbod, waar de vraag gelijk is gebleven.

Wederom hoge prijs voor weidehooi
De prijs van weidehooi noteert al weken ver boven het gemiddelde van afgelopen jaren. Ook deze week zet de prijs weer een stap naar boven, waardoor deze uitkomt op €230 per ton franco boerderij. De handelaren melden dat de prijs voorlopig boven de grens van €200 per ton franco zal blijven noteren, omdat vraag en aanbod niet in balans zijn; er is op dit moment meer vraag dan aanbod.

Daarbij blijkt dat de kwaliteit dit jaar erg belangrijk is voor de kopers. Het maakt dat onder meer melkveehouders bereid zijn om meer te betalen. Weidehooi van zeer goede kwaliteit gaat zelfs weg voor prijzen van €250 tot €270 per ton franco boerderij.

De prijs van weidehooi noteert ver boven het 5-jarig gemiddelde.

Stijging voor Engels raaigras
Daarnaast laat ook de prijs van Engels raaigras een fikse stijging zien. De prijs komt deze week uit op €165 per ton franco boerderij. Ook hier is de kwaliteit van groot belang; hoe beter de kwaliteit, hoe meer de veehouder wil betalen.

De fouragehandelaren laten tevens weten dat de markt voor kuilgras erg lastig in te schatten is, mede omdat er weinig handel is. De prijs blijft op €50 per ton franco boerderij staan. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de kwaliteit dit jaar tegenvalt, waardoor de melkveehouders andere producten aanschaffen.

Rood- en rietzwenk weer verkrijgbaar
Er is mondjesmaat ook weer rood- en rietzwenk beschikbaar, als geven de handelaren wel aan dat er nog niet heel veel vraag naar is. Dit omdat de prijzen erg hoog liggen (€175 per ton franco boerderij). Veldbeemd is nog niet beschikbaar.

In voeraardappelen is nog geen handel, maar glasaardappelen zijn wel te krijgen. Daar wordt gemiddeld €30 tot €35 per ton franco boerderij voor betaald. Ook is er her en der handel in perspulp en aardappelpersvezels; het gaat dan om een bedrag van €1,85 per procent droge stof. Er is geen handel meer in snijmaïs.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden