Shutterstock

Inside Voer

Dit is waarom het rustig is op de voermarkt

5 Maart 2019 - Kimberly Bakker

Het is al weken rustig op de voermarkt, waarbij weinig handel wordt gedreven en de prijzen veelal stabiel blijven. Dit heeft 3 redenen, welke zijn dat?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handelaren geven aan dat er 3 redenen zijn voor de rustige stemming op de Nederlandse ruwvoermarkt. De voornaamste reden voor de rust op de markt is het feit dat (melk)veehouders afgelopen zomer al voldoende voer hebben ingekocht. Ze hebben weinig product nodig en dat komt ook door het feit dat er minder vee is. Daarentegen is er weinig aanbod, wat ervoor zorgt dat vraag en aanbod al weken in balans zijn.

Daarnaast speelt ook mee dat veel veehouders het voorjaar al in hun bol hebben. Ze wachten nu immers af hoe de grasgroei zich ontwikkelt en in hoeverre ze dus nog voer bij moeten kopen. In het verlengde daarvan zijn veehouders ook druk op het land, waardoor er minder veel aandacht is voor andere werkzaamheden.

Toch prijsverlagingen
Hoewel de voermarkt overwegend stabiel is, hebben zich deze week toch een aantal prijsverlagingen voorgedaan. De prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) is bijvoorbeeld met €5 gedaald naar €140 per ton franco boerderij. De prijs voor dit product stond echter al wel een aantal weken onder druk, waardoor het volgens de fouragehandelaren wachten was op de eerste daling.

Ook de prijs voor snijmaïs laat deze week een kleine daling zien: -€5 tot €60 per ton franco boerderij. Er is niet per se minder vraag, maar er is steeds minder product van (zeer) goede kwaliteit beschikbaar. Hierdoor laat de gemiddelde prijs een daling zien. Handelaren merken dan ook op dat voor de goede kwaliteit nog altijd een hoge prijs betaald wordt (€70 of meer).

De prijs van snijmaïs bevindt zich, na deze daling, nog net boven het 5-jarig gemiddelde.

Stabiliteit overheerst
De prijs voor weidehooi liet vorige week al een daling zien, maar blijft nu wel stabiel. De prijs komt uit op €240 per ton franco boerderij. Ook de prijzen voor roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd blijven staan en komen respectievelijke uit op €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. De prijs voor voeraardappelen blijft stabiel op €45 per ton franco boerderij, al is hier weinig tot zeer weinig handel in.

Hier en daar is wel iets meer vraag naar Engels raaigras en kuilgras, maar het resulteert nog niet in hogere prijzen. De prijzen voor deze producten blijven dan ook stabiel op respectievelijk €160 en €60 per ton franco boerderij. Voor beiden geldt wel dat een hogere kwaliteit tot een hogere prijs kan leiden.

Bierbostel noteert nog altijd €2,60 per procent droge stof, en lijkt volgens de handelaren iets minder in trek. Een product waar wel veel vraag naar is, is corngold. Dit zorgt voor een lange levertijd, waardoor de prijs voor dit product gestegen is naar €2,45 per procent droge stof.

Alle prijzen op een rijtje zien? Bekijk dan de noteringenpagina.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden