Shutterstock

Inside Voer

Is opwaartse lijn op voermarkt ingezet?

15 Januari 2019 - Kimberly Bakker

De afgelopen periode was er slechts mondjesmaat handel op de voermarkt. Daar is deze week verandering in gekomen. Er is meer vraag naar snijmaïs en ook kuilgras was afgelopen week populair. Heeft de voermarkt de opwaartse lijn ingezet?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de verschillende fouragehandelaren wordt het steeds duidelijker dat er (te) weinig ruwvoerproducten beschikbaar zijn. Hierdoor is er meer handel en neemt ook de vraag toe. Daarentegen wordt ook gezegd dat de kopers nog altijd afwachtend zijn, in de hoop op lagere prijzen. Al lijkt de kans daarop, volgens diverse handelaren, steeds kleiner te worden.

Meer vraag
In de afgelopen week was vooral vraag naar kuilgras en snijmaïs. Dit zorgt ervoor dat de prijs van snijmaïs een lichte stijging neerzet tot €67 per ton franco boerderij of €1,60 per procent droge stof. De prijs van kuilgras laat een iets grotere stijging zien (+€5) tot €55 per ton franco boerderij of €1,50 per procent droge stof.

Bij de bovenstaande prijzen gaat het wel om (zeer) goede kwaliteit. Dat is volgens handelaren momenteel lastig te vinden. "Er wordt veel maïs en gras van zeer slechte kwaliteit aangeboden." Dit zorgt er tevens voor dat de prijsrange enorm is, want voor slechte kwaliteit snijmaïs kan de prijs al gauw zakken naar €40 per ton franco boerderij.

"De veehouders betalen liever €5 per ton meer voor zeer goede kwaliteit, dan dat hij/zij slechte kwaliteit in huis haalt. Dat maakt dat de prijsrange steeds verder uit elkaar groeit", zo is de algemene opvatting.

De prijs van snijmaïs begint 2019 op een hoger niveau dan in 2018.

Bierbostel blijft gewild
Ook bierbostel is op het moment erg gewild, wat maakt dat de prijs een flinke stijging laat zien. Daar waar de prijs vorige week nog uitkwam op €2,65 per procent droge stof, is dat nu €2,75 per procent droge stof (met een bovenkant van €2,80 per procent droge stof). 

Doordat er veel vraag is naar het product, melden meerdere leveranciers dat ze geen product meer beschikbaar hebben. Volgens handelaren kan dat een voorteken zijn dat de prijs de komende periode nog verder gaat stijgen. 

Daarentegen is er zo goed als geen handel in Engels raaigras. Het product is schaars, terwijl er meer dan voldoende vraag is. Het zorgt ervoor dat de prijs een kleine daling laat zien tot €155 per ton franco boerderij. Er lijkt voorlopig nog geen verandering te komen in de stemming op deze markt. 

Stro blijft wederom stabiel
De markt voor stro liet afgelopen week wederom weinig bewegingen zien. Het zorgt ervoor dat de prijs blijft staan op €140 per ton franco boerderij (zowel tarwe- als gerstestro). Wel is Engeland iets meer aan de markt, ten koste van Frankrijk. Hierdoor weet de bovenkant van de prijsrange iets te stijgen tot maximaal €150 per ton franco boerderij. 

De verschillende handelaren geven wel aan dat de brexit-stemming van dinsdag 15 januari een grote impact kan hebben. Het pond bevindt zich al op een laag niveau. De vraag is wat er gebeurt als de stemming over het brexit-akkoord van de Britse premier Theresa May afgerond is.

Ook in de markt voor weidehooi was afgelopen week weinig te beleven. De prijs blijft dan ook staan op €240 per ton franco boerderij, wat fors hoger is dan in de voorgaande jaren.

Incidenteel handel in voeraardappelen
De handel in voeraardappelen is al een aantal weken rustig. Ook vorige week was het lastig om aardappelen van goede kwaliteit te vinden. Daar waar dit wel lukte, werden de aardappelen gekocht voor om en nabij de €45 per ton franco boerderij. 

Er was afgelopen week ook bijna geen handel in roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd. Dit heeft voornamelijk te maken met de huidige hoge prijzen (respectievelijk €170, €170, €155 per ton franco boerderij). De veehouders kiezen er liever voor om dat geld aan andere producten te besteden. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden