Agrifoto

Inside Voer

Veehouders gokken op vroeg voorjaar

26 Februari 2019 - Kimberly Bakker

Het is nog altijd hetzelfde liedje op de voermarkt: er is weinig handel en de prijzen blijven zo goed als stabiel. Daarbij laten fouragehandelaren weten dat de (melk)veehouders gokken op een vroeg voorjaar en daardoor niet de noodzaak zien om voer bij te kopen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig week werd al duidelijk dat de kans op dalende voerprijzen alsmaar groter wordt en de prijs voor weidehooi lijkt deze week onder de druk gezwicht te zijn. De notering voor het product laat een daling zien (-€5) tot €240 per ton franco boerderij. Al bevindt de prijs zich nog altijd ver boven het 5-jarig gemiddelde, want die komt voor deze periode van het jaar uit op €183 per ton franco boerderij.

Aanbod overstijgt de vraag
Het is echter wel opvallend dat alleen de prijs voor weidehooi gezwicht is onder de dalende tendens op de voermarkt. Dit omdat veel handelaren aangeven dat het aanbod de vraag op het moment overstijgt. Normaliter zorgt dat voor dalende prijzen. Volgens de fouragehandelaren heeft dit onder meer te maken met het meningsverschil tussen de handelaren en de veehouders. 

De veehouders verwachten namelijk dat er geen voertekort gaat ontstaan en gokken op een vroeg voorjaar. Daarom zien zij geen noodzaak om voer bij te kopen; zij verwachten immers dat er snel genoeg gras voorhanden is. Daarentegen zijn niet alle handelaren het met die verwachtingen eens, want met een aantal buien in maart kan de stemming weer totaal anders zijn. Daardoor houden zij de prijzen stoïcijns op niveau. Dit maakt de markt eveneens onvoorspelbaarder dan ooit.

De prijs van weidehooi daalt iets, maar noteert nog ver boven het gemiddelde en de afgelopen jaren.

Stabiele prijzen
Daarnaast was er vorige week duidelijk meer vraag naar snijmaïs, maar die trend zet deze week niet door. De prijs blijft dan ook staan op €65 per ton franco boerderij. Ook de prijzen voor Engels raaigras en kuilgras blijven deze week stabiel en noteren respectievelijk €160 en €60 per ton franco boerderij. De prijs voor bierbostel komt uit op €2,60 per procent droge stof.

De prijs voor stro (zowel tarwe- als gerstestro) staat inmiddels al weken op hetzelfde niveau en daar komt deze week geen verandering in: de prijs noteert €145 per ton franco boerderij. De prijzen voor roodzwenk, rietzwenk en veldbeemd komen uit op respectievelijk €170, €170 en €155 per ton franco boerderij. De prijs voor de voeraardappelen blijft staan op €45 per ton franco boerderij.

Alle prijzen op een rijtje zien? Bekijk dan onze noteringenpagina.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden