EC doet voorstel

4 april: D-day voor verlenging derogatie

23 Maart 2018 - Wouter Baan - 14 reacties

De Europese Commissie (EC) heeft voorgesteld om de derogatie voor ruimere uitrijdnormen voor mest met 2 jaar te verlengen. Woensdag 4 april zal het Nitraatcomité van de EC stemmen over dit voorstel.

De voorwaarden van de derogatie zijn in het gedane voorstel gelijk aan die tussen 2014 en 2017. Bedrijven met minimaal 80% grasland kunnen aanspraak maken om de maximale hoeveelheid stikstof te verhogen (van 170 kilo naar 230 of 250 kilo per hectare per jaar). Ook het fosfaatplafond (172,9 miljoen kilo per jaar) blijft gehandhaafd.

Korter dan anders
Wel is de verleningsduur in het voorstel 2 jaar korter dan normaal. Dit komt mede door de recente rundvee- en mestfraude

Klik hier om het voorstel te lezen. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
14 reacties
Piet 23 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10877978/4-april-d-day-voor-verlenging-derogatie][/url]
Maar een jaartje zonder derogatie kan ook. Fosfaat plafond kan wel omhoog.
Nn 23 Maart 2018
Afschaffen die onrechtvaardige regels. Iedere bunder gelijk bemesten. En niet de vervuiler die het meeste mag is niet uit te leggen.
Jos Karelse 24 Maart 2018
Bij het grasland van melkveehouders met derogatie is de grondwaterkwaliteit gewoon goed. Dus waar heb je het over met "vervuiler"?
Piet 24 Maart 2018
Jos Karelse schreef:
Bij het grasland van melkveehouders met derogatie is de grondwaterkwaliteit gewoon goed. Dus waar heb je het over met "vervuiler"?


Bij mij onder de klei ook niet, ben al jaren de dupe van de praktijken in de rest van het land.
hansO. 24 Maart 2018
ik moet altijd weer glimlachen over die kattende boeren....
zelf doen ze het altijd weer goed...haha
kweenie ? 24 Maart 2018
iedere ha. gras derogatie, niet dat gezeur over 70 of 80% grasland
nn 24 Maart 2018
Jos Karelse schreef:
Bij het grasland van melkveehouders met derogatie is de grondwaterkwaliteit gewoon goed. Dus waar heb je het over met "vervuiler"?


Stel we kopen allebei een auto (dezelfde) jij mag er 55 km per uur me rijden en ik 95 km per uur, omdat ik een andere achtergrond heb. Dan zou dat wellicht in onze samenleving als discriminerend kunnen worden gezien.
nn 24 Maart 2018
Het benuttings % van de meststoffen is in de akkerbouw vele malen beter. De akkerbouw verspilt minder is schoner en mag het overschot van de veehouderij de verspilling landelijk compenseren. eerlijk?
jeroen 25 Maart 2018
Het zou te gek voor woorden zijn als de derogatie goedgekeurd gaat worden
Als er gefraudeerd wordt geen derogatie...

Dat is de verdiende loon!!!
Akkerbouw 2.0 25 Maart 2018
Einde derogatie
Akkerbouw 2.0 25 Maart 2018
Einde derogatie
Simpel 26 Maart 2018
alle akkerbouwers verplicht 50% grasland. dan kunnen we wel zonder derogatie
tem 26 Maart 2018
ik heb zelf heb nog nooit aan derogatie mee gedaan.moet er nu wel voor boeten .afschaffen die handel. iedereen 190 kg n dan is er ongeveer net zoveel plaatsingsruimte als nu met die kloterige derogatie. geen p plafon,geen por .
hans 26 Maart 2018
Inderdaad Simpel, akkerbouwers gras_klaver laten verbouwen, verkopen aan veehouders tegen graan+ prijs, en daar brok van draaien als soja vervanger. Win-win-win situatie/ geen GMO voer meer nodig, veel minder transport met grondstoffen, derde tak voor akkerbouw met grondverbetering, en zet de grondstoffen- en phyto multinationals buiten spel, en houd dus het regenwoud in Z Amerika in stand.
Jos Karelse 26 Maart 2018
"Stel we kopen allebei een auto (dezelfde) jij mag er 55 km per uur me rijden en ik 95 km per uur, omdat ik een andere achtergrond heb."
Maar we hebben nu eenmaal niet dezelfde auto. Je kunt wel doen alsof, maar dat is niet zo. En dat heeft niks met achtergrond te maken.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden