Spaarder wordt wél ontzien

Onverwachte renteverlaging in China

24 November 2014 - Edin Mujagic

De Chinese overheid reageerde al op de recente tekenen van een groeivertraging van de Chinese economie en nu komt ook de centrale bank in beweging. Voor het eerst in twee jaar tijd verlaagde die de rente zodat bedrijven goedkoper geld kunnen lenen om te investeren. De officiële rente is verlaagd van 6 procent naar 5,6 procent. Daardoor moeten er nieuwe banen komen en via het gunstige effect daarvan op de inkomens van de Chinesen en hun vertrouwen, moet de economische groei aantrekken. Zelfs als bedrijven niet veel meer gaan lenen, verwacht men een gunstig effect omdat de rentelasten op de oude schulden omlaag kunnen gaan.

Wat opvallend is aan deze maatregelen van de centrale bank van China is dat de renteverlaging gericht is op bedrijven. Wanneer een centrale bank de rente verlaagt om economische groei aan te jagen, hoopt hij op twee effecten. In de eerste plaats dat bedrijven meer zullen lenen en investeren en in de tweede plaats dat sparen miner aantrekkelijk wordt en huishoudens minder sparen en meer uitgeven. Dit laatste effect zien we al heel lang in de eurozone. Door de renteverlagingen van de ECB is de spaarrente zeer laag.

5,6

procent

is de officiële rente van de centrale bank van China sinds deze week

De centrale bank van China heeft echter tegelijkertijd met de genoemde renteverlaging ook een maatregel genomen waardoor de spaarder in China niet de dupe wordt van die renteverlaging. Banken mogen spaarders een hogere depositorente op deposito’s met een looptijd van één jaar bieden. Voor deposito’s met een looptijd van 5 jaar en langer geldt er geen renteplafond meer. Verschillende rentes worden in China per decreet bepaald en niet, zoals in het Westen, door marktwerking. De kans is groot dat de Chinese banken hun klanten inderdaad een hogere rente zullen bieden als ze er geld sparen waardoor de spaarrente per saldo niet omlaag zal gaan.  

De tijd zal uitwijzen of deze maatregelen het gewenste effect zullen hebben, maar er is in ieder geval meer hoop dat de Chinese economie niet te veel zal afkoelen, wat op zijn beurt goed nieuws is voor de wereldeconomie en daarmee de economie van de eurozone die snakt naar een meevaller om een nieuwe recessie te vermijden.

Deze renteverlaging kan óók gezien worden als het Chinese schot in de mondiale valuta-oorlog. Economen van Rabobank International stelden in een recent rapport er rekening mee te houden dat China, net als Japan en de eurozone, de waarde van de eigen munt zal proberen te verlagen.  Een lagere rente is een beproefde methode dat te doen.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

China
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden