Blog: Alfred Jansen

Waar doet gemis van derogatie het meeste pijn?

23 November 2016 - Alfred Jansen - 12 reacties

Bij menige agrarische bijeenkomst is de derogatie en het geklungel er omheen het gesprek van de dag. De melkveesector heeft zelf een plan gemaakt om onder het fosfaatplafond te komen en daarmee het verlies van de derogatie af te wenden. Maar rosékalverhouders lopen de grootste risico’s.  

65

euro

per melkkoe

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat bij het wegvallen van de derogatie de mestverwerkingscapaciteit met ruim 75 procent gaat toenemen tot circa 41 miljoen kilo fosfaat per jaar. De extra kosten van die mestafzet bedraagt ongeveer 116 miljoen euro (dat is 65 euro per melkkoe of gemiddeld 6.500 euro per melkveebedrijf). Je kunt de extra mest ook compenseren door minder graasdieren te houden. Dat betekent dat het aantal graasdieren met 20 procent moet verminderen. 

De mestverwerking in Zuid-Nederland komt goed op gang. Op dit moment is er in theorie een evenwicht op de mestmarkt. Dit wil zeggen dat alle mest in Nederland geplaatst kan worden als de plaatsingsruimte voor 100 procent wordt benut.

Echter in de praktijk lukt dit niet, een benutting van 85 procent is denk ik reëler. In dat geval is er nu nog een overschot van ongeveer 15 miljoen kg fosfaat. Vandaar ook dat de mestafzetprijzen nog op een hoog niveau liggen. 

2018 markt in evenwicht met derogatie

Volgens Bureau Mest Afzet komt er in 2017 nog 15 miljoen kg fosfaat aan mestverwerkingscapaciteit bij. Persoonlijk houd ik het op een toename van 15 miljoen in 2017 en 2018. Daarom verwacht ik dat de mestmarkt in 2018 echt in evenwicht kan komen als de derogatie doorgaat. Als de derogatie niet doorgaat dan duurt het zeker tot 2020 voordat er voldoende mestverwerkingscapaciteit is.

De rosé kalverhouders hebben graasdieren en kunnen gebruik maken van derogatie. Het is eigenlijk bijzonder dat in de hele discussie deze dieren niet zijn besproken, immers de rosé starters en rosékalveren staan, net als melkkoeien, als graasdier te boek. Voor rosé starters geldt dat enkele jaren geleden de mestafzet nog geen 20 euro per dier per jaar kostte (bij geen eigen grond). Inmiddels is dat gestegen naar 40 euro per dier per jaar.  

Nu bestaat het gevaar dat de derogatie wordt afgeschaft, maar ook dat de derogatie alleen voor rosés wordt afgeschaft. Stel dat in de onderhandelingen de definitie van graasdieren wordt aangepast. Dat kan dan ten koste gaan van de rosé starters en rosékalveren.

In beide gevallen wordt de mestafzet drastisch duurder, omdat het dan geen graasdierenmest meer is en in veel gevallen mestverwerking nog niet geregeld is of niet beschikbaar is. Het is dan goed mogelijk dat de afzetkosten naar 60 euro per dier per jaar stijgen (voor rosékalveren is dit een factor 2,5 hoger). Voor een gemiddeld rosé bedrijf stijgen de kosten met 15.000 euro per jaar. Dat zou het einde van de sector kunnen betekenen, of de nuka’s moeten voor een wel heel klein bedrag aangekocht kunnen worden.       

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
12 reacties
berta 23 November 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10872403/Waar-doet-gemis-van-derogatie-het-meeste-pijn?]Waar doet gemis van derogatie het meeste pijn?[/url]
fosfaat is toch niet het probleem
de uitrijnormen voor fosfaat en de verwerkings % blijft toch gelijk bij wel of geen derogatie
met derogatie kun je meer stikstof uit dierlijke mest uitrijden en hoef je minder stikstof aan te kopen.
het is beter om de dunne fractie uit te mogen rijden ipv kunstmest.
Berry 23 November 2016
Wanneer de veehouder de mest elders moet afzetten krijgt hij wel te maken met lagere fosfaatnormen. Akkerbouwers mogen slechts 60 kg aanvoeren op bouwland, waar de veehouder 90 kg mag aanvperen op grasland
jpk 24 November 2016
De norm in Ned is de vervuiler betaald maar de nieuwste fosfaat wet die nu in de tweede kamer behandeld wordt wordt er geen mee gehouden
ONTERECHT
andre vw 26 November 2016
Veel meer mest op de markt bij verlies derogatie.
Capaciteit nog niet op orde.
Prijs voor afvoer kan veel hoger uitvallen.

Wie kan me een prijs garanderen???????
LEO 26 November 2016
andre vw schreef:
Veel meer mest op de markt bij verlies derogatie.
Capaciteit nog niet op orde.
Prijs voor afvoer kan veel hoger uitvallen.

Wie kan me een prijs garanderen???????


Ja, €48/m3, afgehaald op een normaal bereikbare NL boerderij, op basis van volle vrachten voor de eerste 5000m3 rdm.
Te leveren in maart-april 2017
LEO 26 November 2016
LEO schreef:
andre vw schreef:
Veel meer mest op de markt bij verlies derogatie.
Capaciteit nog niet op orde.
Prijs voor afvoer kan veel hoger uitvallen.

Wie kan me een prijs garanderen???????


Ja, €48/m3, afgehaald op een normaal bereikbare NL boerderij, op basis van volle vrachten voor de eerste 5000m3 rdm.
Te leveren in maart-april 2017


Gegarandeerd.
jan. 26 November 2016
doe eens onderzoek naar het aantal boeren dat calciumfosfaat bij voert om de koeien gezond te houden. met het nog verder terug dringen van fosfaat bemesting zal op den duur ook de gezondheid van de consument een probleem worden. wij boeren op fosfaatfixerende broekgrond.
c v roessel 26 November 2016
bio boeren zitten zolang als ze bio zijn onder de norm te bemesten in mijn geval 30 jaar en ik moet net zoveel inleveren als degene die maar gewoon door gegaan is . je rijdt nooit boven de 50 km per uur en je wordt verbaliseert alsof je altijd boven de 50 rijdt over rechtsgelijkheid gesproken!!!!!!!!
wcm 26 November 2016
Waar doet het gemis van derogatie het meeste pijn??? Dit was toch de vraag. In de akkerbouw natuurlijk. Ook wij hebben te lage normen om fatsoenlijk te kunnen bemesten doordat in het verleden de extra bemestingsruimte voor de veehouderij (derogatie ) is weggeroofd bij de akkerbouw. Vandaar dat nu ook de plantaardige sector een derogatie wil om weer eens een fatsoenlijke bemestingsnorm te hebben.
info104 26 November 2016
Andre vw ; vraag maar een groot mestbassin aan die kost ongeveer 15 euro per m3 en bied de mest maar over twee jaar aan dan betaal je geen 48,- per m3, of wacht op de verwerker die ze voor 20,= ophaalt.
De mestprijs zal op lange termijn rond de 20 euro per ton gaan komen dit i.v.m. voldoende mestverwerking in Ned. Het probleem is nu om deze verwerking vlot zowel financieel als vergunning technisch van de grond te krijgen, vooral dat laatste duurt gewoon erg lang, te lang.
Willem 27 November 2016
De vervuiler betaald.
Gewasonttrekking is 85 kg P2O5 per Ha maak de aanvoernorm dan ook zo hoog.
De afnemers van mest hebben dan stikstof als beperkende factor, en kunnen dan bemesten zonder N en K kunstmest.
Het enige probleem is dat we dan veel te weinig mest hebben om alle gronden voldoende te bemesten
andre vw 27 November 2016
Beste info 104.

Bedankt voor de tip.
Krijg van de bank geen krediet extra.
Een groot bassin kost ook weer een halve hectare grond , zo wordt het probleem nog groter.
Johan 27 November 2016
Hoe komt schrijver aan 41 miljoen kg fosfaat?
De lijn klopt wel maar schrijver heeft volgens mij niet de juiste getallen ontvangen.
Wanneer gaan sectoren eens met elkaar om de tafel zitten en komen we in Nederland tot een visie voor alle sectoren, voor alle bedrijven, en ook een goed inkomen voor alle bedrijven?
Wie durft er mee aan de slag te gaan??
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden