Agrifoto

Analyse Uien

Kan de uienprijs terugzakken naar nul?

18 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg - 39 reacties

De verwachtingen voor uien van oogst 2023 waren na relatief hoge prijzen in de eerste helft van dit seizoen en het historische seizoen 2022/23 hooggespannen. Inmiddels is het eerder een hoofdpijndossier. Telers en sorteerders vragen zich openlijk af waar de bodem in de markt ligt, of dat er überhaupt een bodem is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het kan wel interessant zijn naar het verleden te kijken. Doorgaans is de gemiddelde notering voor uien op de regionale beurzen na de jaarwisseling hoger dan over het gemiddelde op het seizoen.

De oogst van jaar 2023 doet qua prijsverloop het meest denken aan 2016. Toen viel de uienprijs 40% lager uit in de tweede helft van het seizoen. Een daling van 40% ten opzichte van de huidige gemiddelde prijs dit seizoen is ruim €20. Rekenkundig klopt dat alleen niet, want we weten nog niet wat de gemiddelde prijs over het hele seizoen is. Als de laatste twaalf weken de uien niets meer op zouden brengen, dan zou de gemiddelde prijs uitkomen op €26,78 en de gemiddelde prijs na 1 januari op €17,80. Dat zou een 34% lager prijs in de tweede helft betekenen. Dat is een onwaarschijnlijk scenario, maar het geeft wel aan dat er geen bodem in de markt hoeft te zijn. De vergelijking gaat overigens ook een beetje mank omdat 2016/17 een jaar met lage prijzen was.

Export
Oogst- en exportcijfers zijn een andere factor waarmee valt te rekenen. Tussen de definitieve oogstraming inclusief uitval van het CBS en het exportcijfer zit altijd wat ruis. Er is bijvoorbeeld grijze im- en export, uitval en plantuien komen niet even goed in de cijfers naar voren. Over de laatste zeven jaar was de export in de cijfers van KCB/GroentenFruit Huis gemiddeld 88% van de definitieve oogstraming van het CBS.

Gaan we uit van dat gemiddelde van 88% dan zou er uitgaande van de definitieve oogstraming voor 2023 van het CBS met 1,33 miljoen ton in totaal 1,17 miljoen ton geëxporteerd worden. Tot en met week 12 is er 850.000 ton geëxporteerd. Dat zou betekenen dat in het resterende deel van het seizoen nog circa 21.000 ton per week uitgevoerd moet worden om de voorraad weg te werken. '20.000 ton plus'-weken zijn in deze fase van het seizoen onwaarschijnlijk.

In 2017 was de afwijking tussen de raming van het CBS en het exportcijfer van KCB/GroentenFruit Huis het grootst. Nemen we dat seizoen als uitgangspunt dan zou dit seizoen het exporttotaal op 1,05 miljoen ton uitkomen. In het resterende deel van het lopende seizoen zou er dan een kleine 200.000 ton geëxporteerd moeten worden, wat neerkomt op een weekexport van circa 13.000 ton. Dat is niet onmogelijk, maar wel een hele kluif. De laatste weken van het seizoen zakt de export namelijk vaak onder de 10.000 ton. In die zin zijn ook de oogstraming en exportcijfers weinig bemoedigend.

Ziektedruk - Valse meeldauw
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden