Shutterstock

Analyse Peen

Nieuwe data kunnen markt peen nog spannend maken

22 April 2024 - 7 reacties

Veilig weggeborgen, diep in de website van het CBS, zijn enige tijd terug de definitieve cijfers van het areaal en de opbrengst van peen van oogst 2023 gepubliceerd. Deze cijfers bevestigen wat veel telers al dachten en ook hadden verwacht terug te zien in de prijzen van peen dit seizoen. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van de akkerbouwgewassen waren de cijfers van het areaal en de oogst allang bekend, maar peen valt bij het CBS in de categorie 'groentegewassen'. En deze zijn pas eind vorige maand gepubliceerd. Dat daarmee al veel water onder de brug van de peenmarkt is weggestroomd, maakt voor het CBS blijkbaar niet uit. Het areaalcijfer bevestigt wat al een geheel seizoen door de markt wordt gedacht: de krimp van het areaal winterpeen zet verder door. Het areaal komt uit op het laagste punt van de afgelopen vijftien jaar met een oppervlakte van 5.009 hectare. Dit is een krimp van 9,2%, oftewel 418 hectare, ten opzichte van de teelt van 2022. Vergeleken met 2021 daalde het peenareaal zelfs met een kwart (1.672 hectare!).

Geen stimulans voor teelt peen
Deze daling van het areaal wordt veroorzaakt door afnemende interesse bij telers in de teelt van peen. De hoge kosten van de teelt, de duur geworden bewaring en het hoge risico op kwaliteitsproblemen zorgen ervoor dat veel telers afhaken. Het hoge prijspeil van afgelopen seizoen heeft de akkerbouwer blijkbaar niet gestimuleerd om meer winterpeen te gaan telen.

De opbrengst van oogst 2023 kwam volgens het CBS uit op 322.500 ton peen. De totaalopbrengst in Nederland komt daarmee uit op het laagste niveau sinds begin deze eeuw (het jaar 2000). Het matige en extreme groeiseizoen zorgde ervoor dat de opbrengst uitkomt op gemiddeld 65 ton per hectare. Per hectare deed de opbrengst niet veel onder op die van oogst 2022.

Al met al opvallende cijfers, waarbij de neerwaartse trend in de teelt van winterpeen duidelijk zichtbaar is. Deze cijfers bevestigen wat veel telers al dachten en ook hadden verwacht terug te zien in de prijzen van peen deze winter. Met factoren als een laag areaal, lage opbrengst en veel problemen met kwaliteit van partijen lag een tekort aan peen en met recordprijzen als gevolg in het verschiet. Deze verwachting lijkt tot dusver echter niet uit te komen.

Recordprijzen zijn nog mogelijk
De prijsontwikkeling blijft al een heel seizoen moeizaam. Veel aanbod van kwalitatief slechte partijen zorgt voor een constante druk op de markt en een afwachtende houding van kopers. Toch zou er cijfermatig gezien nog een goede mogelijkheid moeten zijn voor een prijsrally aan het einde van het seizoen. Als er al minder peen beschikbaar is vergeleken met vorige jaar, en door kwaliteitsproblemen al meer partijen zijn geruimd, dan zou je theoretisch gezien aan het eind van het seizoen nog recordprijzen kunnen verwachten. Of dit gebeurt, is echter afhankelijk van de ontwikkeling van de vroege peen en het aanbod uit het buitenland. Met de laatste cijfers voor Nederland als uitgangspunt, kunnen cijfermatig gezien evenwel nog steeds records worden gebroken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden