Van Laar techniek

Aangeboden door Van Laar Techniek

Een aslast weegbrug voor op je eigen erf

16 Februari 2021

Veel agrarische bedrijven hebben geen eigen weegbrug. Toch biedt een eigen weegbrug wel de nodige voordelen. Zo is exact vast te stellen hoeveel aardappelen wordt ingeschuurd of hoeveel gras er in de kuil zit.

Akkerbouwers weten met een eigen weegbrug niet alleen hoeveel ton aardappelen of uien de schuur in gaan, een weegbrug biedt naderhand bij het uitschuren ook de mogelijkheid om bewaarverliezen goed in kaart te brengen. Ook voor veehouders is het handig om te weten hoeveel gras en maïs er in de kuil zit. Dit om vervolgens waar nodig te kunnen sturen op het rantsoen en de juiste hoeveelheid voer. 

Ook voor bijvoorbeeld de ijking van opbrengstmeetsystemen op oogstmachines is het belangrijk dat de gewichten regelmatig worden gecontroleerd. Van Laar Techniek biedt een compacte weegbrug die een praktische oplossing biedt om op de boerderij te wegen. Eigenaar Ron van Laar is enthousiast over de de toepassingen van de aslast weegbrug op akker- en veebedrijven.

Hoe werkt het systeem?
"Het systeem werkt door het meten van de aslasten van het voertuig dat eroverheen rijdt. Het programma dat is gekoppeld aan de weegbrug, berekent aan de hand hiervan het totaal gewicht van de combinatie. We hebben verschillende keren het gewicht op onze weegbrug vergeleken met een geijkte meting. Daaruit blijkt dit systeem niet of nauwelijks afwijkt", aldus Van Laar.

"Het grote voordeel van deze weegbrug ten opzichte van een traditionele, is dat je rijdend weegt en niet hoeft te stoppen. Als je maar met een constante snelheid van onder de 5 kilometer per uur over de brug rijdt. Een groot display dat in de buurt van de weegbrug wordt gemonteerd, toont het totaalgewicht van de combinatie. Die is door de chauffeur vanuit de cabine af te lezen."

Het systeem ziet welke richting het voertuig rijdt, vervolgt Van Laar. "Als een volle vracht het erf oprijdt, kan deze worden gewogen. Bij het verlaten van het erf rijdt de combinatie de andere kant op en wordt deze weer gewogen. De software bij de weegbrug kan de gewichten bijvoorbeeld per perceel of per dag bijhouden."

"De volgorde van de volle en lege combinaties maakt daarbij niet uit. Als bijvoorbeeld met de koffiepauze de volgorde van de combinaties veranderd, blijft het systeem doortellen en blijven de totaalgewichten kloppen. Door bij het aardappelen inschuren de grondwagen over de weegbrug te sturen, wordt dit gewicht van de uitgezeefde grond ook automatisch van het dagtotaal afgehaald."
 

Klik hier om te vergroten

Als optie is het mogelijk om een camera aan de weegbrug te koppelen, zegt Van Laar. Na het wegen kunnen dan foto's van de gewogen combinatie bij de weging automatisch worden vastgelegd. Ook zijn er handzenders te krijgen om de weging aan de combinatie te koppelen.

Welke eisen worden aan het erf gesteld?
Voor een goede weging is het belangrijk dat de weegbrug op een vlak deel van het erf wordt aangelegd. De fundering is geprefabriceerd en het complete systeem is vaak binnen 1 dag te plaatsen. Aan de voor- en achterkant worden stelconplaten gelegd, zodat de op- en afrit vlak blijven. Ook als het erf in de loop der jaren na aanleg wat verzakt. De weegbrug ligt vlak met de rest van het erf en vormt daarmee geen obstakel.

De aslast weegbrug is ongeveer 4 bij 1,6 meter. Het weegplateau meet 3,4 bij 1 meter. Daarmee is het systeem geschikt voor grote landbouwvoertuigen. Ook brede banden en grote spoorbreedtes passen op de weegbrug. Het systeem is zo gebouwd dat het ook relatief makkelijk is te verplaatsen als het erf wordt aangepast. Dit kan bijvoorbeeld vanwege de bouw van een nieuwe stal of bewaarloods. Het is een doordacht systeem dat echt voor de boerenpraktijk geschikt is.

Meer weten over deze weegbrug? Klik hier voor de contactgegevens van Ron van Laar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox