Inside: Rentemarkt

Fed moet blind navigeren door woelig water

6 Januari 2017 - Edin Mujagic

Je bent een schipper en je vaart met je schip voor jou onbekende, maar door anderen druk gebruikte, wateren in. Op hetzelfde moment vallen door storingen alle instrumenten uit. Edin Mujagic over de rente.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een centrale bank, zoals de Fed, moet haar rente in het heden vaststellen op basis van inschatting van hoe de economische groei en inflatie zich in de toekomst (stelregel: zo’n jaar tot twee jaar vooruit) gaan gedragen. Dat maakt de taak van elke centrale bank altijd per definitie lastig. Maar meestal is op zijn minst de mate van onzekerheid over die toekomst redelijkerwijs in te schatten waardoor voor zowel de economische groei als de inflatie een range te bepalen is waar die grootheden waarschijnlijk uitkomen. Meestal wel. Maar soms, zoals nu, juist niet.

Hoe de Amerikaanse economie dit jaar gaat presteren en wat er met de inflatie gaat gebeuren, is voor een belangrijk deel afhankelijk van welke (economische) maatregelen de nieuwe Amerikaanse President, Donald Trump, neemt. En dát is nu juist een enorm probleem. De leden van het rentecomité geven aan dat over de timing, de omvang en de inhoud van de maatregelen op economisch gebied geen zinnig woord te zeggen is. Dat maakt het maken van een analyse over de effecten van die maatregelen op de economische groei en inflatie later dit jaar onmogelijk.

Afhankelijk van de timing, omvang en inhoud kan de groei extra wind in de rug krijgen of juist met een forse tegenwind te maken krijgen; de inflatie kan verder aangejaagd worden of juist omlaag gedrukt.

Timing, inhoud en omvang van economisch beleid van Donald Trump zeer onzeker

Waar de leden van het rentecomité enigszins overtuigd van waren, was dat de Amerikaanse overheid meer geld gaat uitgeven. Trump beloofde immers belastingverlagingen en omvangrijke investeringen in infrastructuur. Dat is goed voor economische groei, dé reden waarom het rentecomité aangaf te verwachten de rente dit jaar drie keer te zullen verhogen.

Maar: zoals gezegd is de onzekerheid enorm. Bovendien: als de economische groei wordt opgekrikt door hogere begrotingstekorten en dus een nog hogere staatsschuld in de VS, zou door renteverhogingen van de Fed juist die bron kunnen opdrogen. Immers, bij hogere rente moet Washington meer betalen om dat financiële gat te financieren. En dan zijn er nog ontwikkelingen elders in de wereld én de onzekerheid over – daar gaan we weer – timing, omvang en inhoud van de maatregelen van President Trump op geopolitiek gebied en buitenland beleid. Iets wat de vooruitzichten voor de economische groei zeker zal beïnvloeden.

Ikzelf blijf zeer sceptisch over het feit of de Fed er in gaat slagen de rente drie keer te verhogen dit jaar. Wat voor gevolgen het uitblijven daarvan heeft op onder meer het beleid van de Europese Centrale Bank en dus de rentes in Nederland en de waarde van de euro, daarover zullen we het onder meer uitgebreid over hebben tijdens de eerste masterclass Financiering en Kapitaalmarkten dit jaar, op 16 januari, enkele dagen voordat Donald Trump wordt beëdigd als de nieuwe President van de VS. Zie ik u daar?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden