Inside: Rentemarkt

Brexit-gesprekken en het Britse pond

20 Juni 2017 - Edin Mujagic

Het is zover. Bijna één jaar nadat een (krappe) meerderheid van de Britten zich op een referendum had uitgesproken voor het uittreden van hun land uit de Europese Unie, zijn de gesprekken over die scheiding maandag 19 juni begonnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bedoeling is dat die gesprekken ertoe gaan leiden dat de wegen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU) zich in juni 2019 daadwerkelijk gaan scheiden. Het ziet er momenteel sterk naar uit dat die scheiding een zogeheten “harde brexit” zal zijn. Brussel gunt Londen namelijk helemaal niets in de scheidingsprocedure.

Andere landen kunnen die ook als aantrekkelijk zien

In de EU zijn ze er als de dood voor, als de Britten ook maar een beetje hun zin krijgen, dat dit andere landen kan aansporen om ook uit de Europese Unie te stappen. Immers, het vooruitzicht om een soort à la carte menu samen te stellen (wat gunstig is behouden en wat geld kost laten vallen), zou voor enkele andere landen ook aantrekkelijk zijn. 

Vrijhandel
Vandaar dat Brussel zich behoorlijk hard opstelt in de brexit-onderhandelingen. Zo wil Brussel pas na de brexit over een vrijhandelsakkoord praten en niet eerder. De reden daarvan? Vrijhandel met de EU betekent onbelemmerde toegang tot de grootste en rijkste markt ter wereld. Dat is de jackpot voor elk land. En juist daarom is Brussel niet van plan om die jackpot zomaar aan de Britten te overhandigen, ook niet tegen aantrekkelijke voorwaarden. 

Wat de gevolgen van die scheiding op den duur zullen zijn, onder meer voor de onderlinge handel, weten we pas naarmate de gesprekken vorderen. Op een andere markt zijn juist continu gevolgen te verwachten. De valutakoersen reageren doorgaans op alles wat nieuw is. Dat kan ongewoon slecht weer zijn, maar ook (zoals in dit geval) politieke onrust. 

De koers van de EUR/GBP klom na de uitslag van het referendum van 0,80 naar bijna 0,90, om vervolgens te blijven schommelen op 0,85. Dat is een opmerkelijk hogere koers, dan gebruikelijk is in de afgelopen jaren. Sinds halverwege 2012 lag de koers van de EUR/GBP tussen de 0,70 en 0,85 met een duidelijk dalende trend. 

Zal meteen effect hebben op het pond

Afdekken valutarisico duurder
Het is de komende maanden, en kwartalen, te verwachten dat de beweeglijkheid van de koers kan toenemen. Komt er nieuws dat de brexit-gesprekken onverwacht soepel of juist extra stroef verlopen, dan is de kans groot dat dat vrijwel meteen zijn weerslag zal hebben op de waarde van het Britse pond (ten opzichte van de euro). 

Die beweeglijkheid van de koers, de mate waarin de prijs stijgt en daalt, is van grote invloed op de prijs van valutaopties en futures. Die worden daardoor namelijk duurder, omdat de andere partij wet dat de kans dat de koers zich ongunstig zal gaan bewegen, groter is geworden. Dit betekent dat het niets zou verbazen als het afdekken van het pondrisico, nu de brexit-onderhandelingen zijn begonnen, duurder worden.

Het kan ook betekenen dat simpelweg kopen of verkopen van de ponden meer kan kosten, oftewel minder euro’s kan opleveren. Dat kan gebeuren wanneer het verschil tussen de aan- en verkoopkoers groter wordt. Dat zou weer niet verbazen als de beweeglijkheid inderdaad toeneemt. Dat is iets wat bedrijven, die handelen met het Verenigd Koninkrijk, in hun achterhoofd moeten houden. 

Een andere factor gaat ook invloed hebben op EUR/GBP

Extra opwaartse druk voor EUR/GBP
Tot slot is het ook goed voor te stellen dat, gedurende de brexit-onderhandelingen en dankzij die gesprekken, een andere factor ook meer invloed kan hebben op de prijs van EUR/GBP. Als de Britse centrale bank het monetaire beleid in eigen land zeer ruim blijft aanhouden, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) zich opmaakt dit minder ruim te maken, kan daaruit extra opwaartse druk op de EUR/GBP komen. 

Voorlopig is een minder ruim monetair beleid, door de CB, zeker niet aan de orde. Echter, vergeet niet dat de brexit-onderhandelingen 2 jaar kunnen duren. In die tijd is het wel te verwachten dat de ECB de monetaire teugels laat vieren. Dit kan bijvoorbeeld in de loop van 2018 en 2019.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden