Al bijna 2 jaar beweegt de olieprijs tussen $40 en $55. Dat is ongeveer de helft van de prijs in de zomer van 2014. In de afgelopen weken lijkt het erop dat de olieprijs uit deze zone wil breken. Ligt een prijsstijging in het verschiet?
De prijs van het zwarte goud steeg aan het eind van de maand september naar bijna $60 per vat, om vervolgens weer te dalen. Maar die daling was niet om over naar huis te schrijven. De afgelopen weken kwamen er signalen naar boven, die erop wijzen dat de olieprijs weleens boven de $60 per vat kan uitkomen.
Vraag en aanbod zullen elkaar treffen
De OPEC, de vereniging waarin de belangrijke olieproducerende landen verenigd zijn, en het Amerikaanse Energieagentschap hebben aangegeven dat vraag en aanbod elkaar sneller zullen treffen.
Een belangrijke reden voor de, relatief, lage olieprijs was het feit dat het aanbod veel hoger was dan de vraag. Dit zou een balans tussen vraag en aanbod nu kunnen opstuwen. Dat de vraag naar en het aanbod van olie vrij snel in balans kunnen komen, verwacht overigens ook het Internationale Energieagentschap.
Olie niet aan te slepen
Dat de vraag naar olie weer gaat stijgen, verbaast mij niet. Immers, de economische groei in belangrijke markten, zoals de Verenigde Staten (VS) en Europa, ligt duidelijk hoger dan enkele jaren geleden. Hogere economische groei betekent meer machines en auto's, dus wordt de vraag naar olie groter.
Uiteraard geldt wel dat het aanbod bij een hogere prijs, of zelfs bij de verwachting dat de prijs hoger zal liggen, doorgaans ook toeneemt. Voor sommige olieproducenten betekent het vooruitzicht op een olieprijs van $60 per vat dat de productie weer loont. Hierdoor zal er meer olie op de markt komen.
Mocht de olieprijs in de komende maanden klimmen, dan is een toename van de productie ook te verwachten. Dat zal er op zijn beurt weer voor zorgen dat de prijs vervolgens weer voor langere tijd omlaag kan gaan.
Olieprijs per saldo hoger?
Maar gezien de verwachtingen dat de OPEC-landen en de niet-OPEC-landen eerder dit jaar hebben afgesproken om de reductie van de olieproductie te handhaven, zal het niets verbazen als de olieprijs per saldo hoger komt te liggen. Dit is dan wel met tussenpozen van enige neerwaartse druk.