Inside: Rentemarkt

Dieselprijs stijgt naar 1 euro per liter

25 April 2018 - Anne Jan Doorn

De dieselprijs is de afgelopen maand fiks gestegen en ging daarmee de olieprijs achterna. De prijs voor 1 vat Brent-olie komt nu ruim boven de $70 per vat uit, het hoogste niveau sinds eind 2014. Het is geen reden tot vreugde bij de brandstofgebruikers, omdat de prijs aan de pomp ook gestaag stijgt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basisprijs voor diesel ligt op het moment op €0,99 per liter (bij levering van 4.000 liter bij inkoopcollectief Farmers4all). Er is dus sprake van een duidelijke stijging. De prijs lag medio maart namelijk nog op €0,94 per liter en vorig jaar was de dieselprijs in april bijna €0,09 goedkoper.

Vorig jaar was diesel €0,09 goedkoper

Ook brancheorganisatie Cumela ziet dat de prijs van diesel flink stijgt. Door middel van de gegevens van verschillende leveranciers komt Cumela uit op een prijs (witte diesel) van zo’n €1,07 per liter (exclusief btw). Een maand eerder was dat nog €1,05 per liter. Het gaat hierbij echter niet om grote hoeveelheden.

Nog niet extreem
De dieselprijs ligt daarmee op het hoogste niveau sinds 2015, aldus Cumela. Toch laat Maurice Steinbusch, secretaris agrarisch loonwerk bij Cumela, weten dat de prijs niet extreem hoog is in vergelijking tot andere jaren. "De prijsstijging is echter wel vervelend, omdat het de boer flink wat extra geld kost."

De aanhoudende economische groei is een van de redenen voor de stijgende prijs. Ook de afspraak van OPEC-landen om de voorraad te verminderen speelt mee en de toegenomen olieproductie in de VS kan dit verminderde aanbod niet compenseren.

De verwachting is dat de olieprijs de komende tijd nog blijft stijgen, omdat Saoedi-Arabië de olieprijs richting de $80 dollar per vat wil duwen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden