Inside Rente

Onrust Italië zet ook euro onder druk

3 Juni 2018 - Kimberly Bakker

De politieke onzekerheid in Italië, wat betreft het vormen van een nieuwe regering, heeft ervoor gezorgd dat de langetermijnrente in de maand mei gedaald is. Echter, niet alleen de rentes hebben last van de onrust, maar ook de euro komt verder onder druk.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit een rapport van ABN Amro blijkt dat de financiële markten bedenkingen hadden bij de begrotingsplannen van de mogelijke coalitie. En bij onrust kiezen beleggers voor veilige beleggingen, zoals de Duitse en Nederlandse overheidsobligaties. Op dit moment daalde de langetermijnrente, terwijl de Italiaanse langetermijnrente behoorlijk opliep. Het renteverschil met Duitsland nam hierdoor fiks toe.

Nadat de Italiaanse president weigerde akkoord te gaan met een uitgesproken minister van Financiën, hebben de 2 coalitiepartijen toch een akkoord weten te bereiken (met een minder uigesproken minister). Het maakt dat de onrust op de markten is iets geluwd en de Italiaanse rente weer wat is gedaald.

Rente blijft langer laag
Al met al benoemt ABN Amro vooral dat er veel onzekerheid is, en dat die voorlopig nog wel even aanhoudt. De nieuwe regering in Italië is van plan om meer geld uit te geven, waardoor het overheidstekort flink zal toenemen. ABN Amro verwacht daarom dat de (al gedaalde) langetermijnrente in Duitsland en Nederland de komende tijd nog laag blijft.

De bank laat in het rapport tevens weten dat het in het najaar weer iets van herstel verwacht. Vervolgens zou de rente in 2019 verder kunnen oplopen, deels onder invloed van het (waarschijnlijk) minder ruime beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Ook euro komt onder druk
Ook de euro is door de ontwikelingen in Italië onder druk komen te staan; dit in combinatie met de wat mindere economische cijfers in de eurozone. ABN Amro verwacht dat de druk op de euro nog een tijdje aanhoudt, zowel door de onrust in Italië als door het grotere renteverschil met de Verenigde Staten (VS).

(Tekst gaat verder onder de grafiek)De euro-dollarkoers laat, mede door de onrust in Italië, een negatieve trend zien.

Daarnaast blijkt dat de verwachting is dat de euro-dollarkoers richting de 1,10 kan dalen. Echter, daarbij moet wel opgemerkt worden dat de munt in het najaar weer wat kan herstellen. ABN Amro meldt dat de euro volgend jaar weer kan stijgen. Dit omdat marktpartijen er dan rekening mee houden dat de renteverschillen met de VS zullen afnemen, omdat de ECB de rente zal verhogen.

Gaat ECB reageren?
uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB blijkt dat zij vasthoudt aan de verwachtingen, ten aanzien van de economische vooruitzichten. Echter, de bank laat wel weten dat de onzekerheden zijn toegenomen. Dat maakt dat nieuwe economische cijfers worden nauwlettend bekeken. 

De bank wekt in ieder geval niet de indruk dat de ontwikkelingen aanleiding zijn om de visie op het toekomstige beleid aan te passen. ABN Amro gaat er dan ook vanuit dat de ECB haar opkoopprogramma na september in 2 stappen (van 3 maanden) zal terugbrengen. Dat maakt dat er verwacht wordt dat de eerste renteverhoging (van 10 basispunten) pas voorzien wordt in september 2019 en in december kan dan een tweede verhoging volgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden