Inside Rente

Fed verhoogt de rente en belooft meer

14 Juni 2018 - Edin Mujagic

Het rentecomité van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, heeft woensdag 13 juni besloten om de officiële rente in de Verenigde Staten (VS) met 25 basispunten te verhogen naar de bandbreedte van 1,50% tot 1,75%.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bank gaf aan die rente in de rest van dit jaar nog 2 keer te willen verhogen. In 2019 moeten daar vervolgens 3 renteverhogingen bij komen. Dat verbaast niet, omdat de bank zich uiterst optimistisch uitliet over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. De Fed verwacht namelijk dat de economische groei in de VS (tot en met 2020) licht zal toenemen.

Ook zien de leden een hogere inflatie, net als een nog lagere werkloosheid. Die is met 3,8% al zeer laag. Op het moment zijn er in de VS 6,1 miljoen werklozen, maar 6,8 miljoen openstaande vacatures. Dat wijst erop dat de werkloosheid inderdaad verder kan dalen. Bij zulke verwachtingen hoort een meer ambitieus tempo van monetaire verkrapping.

Werkloosheid kan inderdaad dalen

De cruciale vraag is echter of die rooskleurige verwachtingen van de Fed, voor met name 2019, uit zullen komen. Dat is belangrijk, omdat het voornemen om de rente tussen nu en eind 2019 nog 5 keer te verhogen, daarop stoelt.

Hoe ontwikkelt de economie zich?
Hoe de economie zich zal ontwikkelen, moet uiteraard nog blijken. Ondertussen geldt dat uit de documenten van de vergadering van de Fed (de persverklaring en de verwachtingen van de comitéleden over de rente in 2019 en 2020), af te leiden is dat de Fed het meent wanneer de bank zegt de rente tot Kerst 2019 nog 5 keer te willen opkrikken.

In het rentecomité zijn 5 leden die al langere tijd zeggen de rente sneller te willen verhogen. Dat er nu 8 leden zijn die zich sterk maken voor meer renteverhogingen, is belangrijk. Als het er namelijk nog steeds 5 waren geweest, dan wisten we precies wie ze waren én was het volgens de verwachtingen geweest. Dat er nu 8 leden zijn die de rente (tot en met eind 2019) 5 keer willen opkrikken, geeft aan dat de wil om het monetaire beleid sneller te verkrappem zich ook verspreidt buiten die groep.

Als de Fed er inderdaad voor kiest om de rente vaker verhogen, dan tot nu toe werd verwacht, dan zal dat allerlei gevolgen hebben op bijvoorbeeld Europa. Echter, ook op de opkomende landen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden