Inside Rente

Levert conferentie van de Fed vuurwerk op?

8 September 2018 - Edin Mujagic

Ook dit jaar kon augustus op een grote belangstelling van analisten, economen en beleggers rekenen. De conferentie van de Fed stond namelijk weer op de agenda. Op eerdere edities deden de centrale bankiers uitspraken die verregaande en langdurige gevolgen hadden op de financiële markten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit jaar was er minder vuurwerk, maar daardoor was de bijeenkomst niet minder belangrijk. Uit de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, blijkt dat de kans groot is dat de Fed de officiële rente in de Verenigde Staten volgend jaar minder vaak zal opkrikken.

Deels is dit het gevolg van de druk die de Amerikaanse president Donald Trump op de centrale bank heeft, om zo geld lenen niet veel duurder te maken. Echter, hij drukt dit ook omdat de kans groot is dat de economische groei (deze bedroeg in het tweede kwartaal 4,2%) zal afnemen. Een serie renteverhogingen kan de zaak dan alleen maar verder verergeren.

Markten reageren
Op de financiële markten zagen we direct een reactie. De euro-dollarkoers stopte zijn daling en ging van 1,23 naar 1,14. De koers veerde wat op, richting de 1,17. De Amerikaanse 10-jarige rente daalde ook en kwam verder te liggen van het psychologisch belangrijke niveau van 3%. Daarnaast noteert de Duitse 10-jarige rente onder de 0,4%.

Het vooruitzicht op het stoppen van het opkopen van staatsobligaties maakt dat het niet zou verbazen als de rente de komende kwartalen per saldo duidelijk klimt en zo een inhaalslag maakt (tegenover de Amerikaanse evenknie).

Dit artikel is een onderdeel van het deze week verschenen Trendrapport Akkerbouw Pro, waarin ook aandacht wordt besteed aan de aardappelmarkt, de mestmarkt en de uienmarkt. Klik hier om het Trendrapport te lezen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden