Shutterstock

Nieuws Tech

Trekkerverkoop laat daling van 5 procent zien

12 Oktober 2018 - Kimberly Bakker - 1 reactie

In de eerste helft van het jaar is de verkoop van trekkers in Europa met ongeveer 5% gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2017. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie CEMA.

In de eerste helft van dit jaar werden er over 30 Europese landen 69.260 trekkers verkocht, zo blijkt uit cijfers van CEMA. Echter, de organisatie laat weten dat dit geen volledig beeld geeft. Dit omdat de omzet in het eerste kwartaal daalde, terwijl de vraag in het tweede kwartaal van 2018 stabiel bleef (vergeleken met het tweede kwartaal van 2017).

Piek van vorig jaar
Tot op zeker hoogte is dit het gevolg van de piek in december 2017, welke veroorzaakt werd door de introductie van de nieuwe Europese wetgeving (per 1 januari 2018).  De trekkers die niet aan de nieuwe eisen voldeden, moesten vóór de invoeringsdatum worden geregistreerd of op de markt worden gebracht. Dat heeft voor een groot aantal preregistraties aan het einde van 2017 gezorgd.

Overigens is de toename van het aantal verkopen in december vorig jaar hoger dan de daling in de eerste helft van dit jaar. Het is daardoor ingewikkeld om conclusies te trekken over de ontwikkeling van de markt in de eerste helft van 2018. Echter, CEMA meldt wel dat er een positieve trend lijkt te zijn.

Verschillen tussen de landen
De verkopen in de 2 grootste markten (Frankrijk en Duitsland) daalden met zo'n 12%. De verkopen in Oostenrijk, Denemarken, Italië en Spanje namen met respectievelijk 4%, 13%, 5% en 9% af. Het is niet duidelijk wat de impact van de invoering van de nieuwe wet is, waardoor het volgens CEMA lastig blijft om een ​​duidelijk beeld te krijgen.

Toch waren er ook een aantal landen die een groei lieten zien. Zo steeg de verkoop van trekkers in België met 19% en liet het Verenigd Koninkrijk een stijging van 5% zien. In Nederland steeg de trekkerverkoop met 11%, al kan dit beeld vertekend zijn. Dit omdat Nederland geen kentekenplicht heeft. In de meeste landen is een trekker verkocht als deze op kenteken staat, maar in Nederland kan dat dus niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mt 15 Oktober 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10880198/trekkerverkoop-laat-daling-van-5-procent-zien]Trekkerverkoop laat daling van 5 procent zien[/url]

Niet gek! Is geen droog brood te verdienen in de primaire sector.
En al dat glimmend materiaal, staat ook bol van de lease contracten.
Een houdt het op
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden