Shutterstock

Inside Rente

Fors meer nieuwe banen en hogere lonen in VS

2 November 2018 - Edin Mujagic

De bedrijven in de Verenigde Staten (VS) hebben in de maand oktober met zijn allen voor 250.000 nieuwe banen gezorgd. Dat liet het Amerikaanse bureau voor statistiek vrijdag 2 november weten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bovenstaande is niet alleen in absolute termen een prima prestatie (gemiddeld gezien kwamen er sinds het begin van het jaar 213.000 banen per maand bij), maar ook ten opzichte van de verwachtingen. Analisten voorspelden een toename van 200.000. Daarbij bleef de werkloosheid op 3,7% liggen, een (historisch gezien) zeer laag niveau. 

Bodem is om de hoek
Dat de werkloosheid niet is gedaald, geeft duidelijk aan dat de bodem in werkloosheid om de hoek is; zo niet bereikt is. Wie nu nog werkloos is in de VS, is blijkbaar heel moeilijk aan een baan te helpen. De reden hiervoor is bijvoorbeeld dat deze groep te weinig (relevante) ervaring of geen geschikte vooropleiding heeft.

Macro-economisch gezien betekent dit dat we een sterke opwaartse druk op de lonen kunnen verwachten. Als de werkgevers nauwelijks in staat zijn om nieuwe mensen te vinden, dan zullen ze de werkenden in de VS via de arbeidsvoorwaarden proberen los te weken bij de concurrentie. Die zullen deze pogingen pareren door de lonen meer te verhogen dan voorheen.

Hogere lonen
Dit lijkt al zichtbaar te zijn geworden in de maand oktober. Het uurloon lag in die maand 3,1% hoger dan 1 jaar geleden, wat het de snelste stijging in jaren maakt. Daarmee stijgen de lonen merkbaar sneller dan de inflatie, wat niets anders betekent dan dat de koopkracht van de Amerikanen toeneemt.

Aangezien het feit dat het vertrouwen erg hoog is (geen wonder met deze arbeidsmarkt en loonstijgingen) en dat een optimistische consument doorgaans een consument is die zijn geld vrolijk laat rollen, heeft de Amerikaanse economie de wind behoorlijk in de rug.

Rente verhogen
Voor de Fed geeft dat alle reden om de officiële rente in december nog eens te verhogen en om te onderstrepen dat de bank daar in 2019 mee door zal gaan. In het kielzog daarvan zou het niet verbazen als de langetermijnrentes in de VS onder opwaartse druk blijven.

Dat is iets wat ook de Europese evenknieën verder omhoog kan trekken; zeker omdat de ECB per 31 december stopt met het opkopen van staatsobligaties van de eurolanden. Dat opkopen is te zien als een kracht die de rentes omlaag drukt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden