Shutterstock

Inside Rente

Beursdepressie heeft vat op olieprijs

4 Januari 2019 - Wouter Baan

De olieprijzen hebben een flinke prijsval achter de rug en dat is te merken aan de pomp. Toen de depressie in oktober op de financiële markten toesloeg, moest ook de olieprijs het ontgelden. Inmiddels is de stijgende lijn weer ingezet. Zet die trend door?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen januari 2016 en oktober 2018 verdrievoudigde de waarde van 1 vat Brent-olie tot €86 per vat. Door de onrust op de financiële markten zakte de olieprijs eind december terug tot circa €50 per vat. Daags na Kerst is de stijgende trend weer ingezet en die houdt ook na de jaarwisseling nog stand.

Onrust op financiële markten
Dit zegt echter niet dat de onrust op de financiële markten verdwenen is. Sterker nog, de AEX-Index opende het nieuwe jaar op het laagste punt in 2 jaar tijd en de eerste handelsweek verloopt kwakkelend. Daarbij maken beleggers zich bijvoorbeeld nog steeds zorgen over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China.

Ook de onzekerheid omtrent de brexit baart hoofdbrekens. Daarbij heeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) voor dit jaar 2 renteverhogingen aangekondigd. Analisten zeggen dat deze onzekerheden niet nieuw zijn, maar dat de antwoorden te lang op zich laten wachten. Hierdoor is het sentiment sinds oktober gedraaid.

De onrust op de financiële markten is een van de redenen waarom de olieprijs in korte tijd flink in waarde is gedaald. Dalende aandelenkoersen wijzen immers op een afkoelende economie en daarmee neemt de vraag naar olie waarschijnlijk af.

Hoge productiecijfers 
Een andere reden hiervoor is de hoge productie van schalieolie in de VS. Recent tikte de Amerikaanse productie een recordvolume van 11,7 miljoen vaten per dag aan. Ook de zogeheten OPEC-landen hebben de productie de afgelopen maanden opgeschroefd, omdat verwacht werd dat landen geen Iraanse olie zouden opkopen. Dit als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen dat land.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft echter een uitzondering gemaakt voor een aantal landen (onder meer Japan, Zuid-Korea en India). Hierdoor is er sprake van een overschot, terwijl de onrust op de markt getuigt van zorgen over de wereldeconomie. Als gevolg van de dalende olieprijzen, zijn de dieselprijzen aan de pomp sinds oktober met €0,15 gedaald tot €1,362 per liter (4 januari). 

Stijgende trend?
Sinds Kerst is de olieprijs weer opgekrabbeld (+€5 tot €55 per vat). Een reden hiervoor is dat Saoedi-Arabië heeft aangekondigd minder olie te produceren. Of er sprake is van een stijgende trend, is nog lastig te zeggen. Dit door de onzekerheden op de financiële markten.

Mogelijk is er binnenkort wel meer duidelijkheid over de handelsoorlog, gezien een Amerikaanse delegatie naar China afreist om over het conflict te praten. Inmiddels wordt ook duidelijk dat de handelsoorlog negatieve gevolgen heeft voor zowel de Chinese- als Amerikaanse economie. Of de landen ook tot een verzoening komen, is niet te zeggen. Eerdere pogingen liepen immers op niets uit. 

De olieprijs is sinds oktober flink gedaald.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden