Shutterstock

Inside Diesel

Wat doet dieselprijs tijdens voorjaarswerk?

8 April 2019 - Anne Jan Doorn

De dieselprijs toont, net nu de eerste snede gras en diverse veldwerkzaamheden in zicht komen, een stijging. De prijs lijkt daarmee de olieprijs achterna te gaan, want die toonde in de eerste maanden van dit jaar een forse stijging.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De dieselprijs is gestegen van €98 per 100 liter aan het einde van 2018 tot €105 per 100 liter in het begin van april (bij aankoop van minimaal 4.000 liter). Dit heeft voornamelijk te maken met de stijgende olieprijs. De prijs van 1 vat Brent steeg namelijk naar het hoogste niveau van 2019.

Olieprijs stijgt sterk
De notering van 1 vat Brent steeg maandag 8 april namelijk tot boven de $70. Daarmee is de prijs in de afgelopen 3 maanden sterk gestegen. Aan het begin van 2019 kwam de olieprijs nog uit op ongeveer $50 per vat Brent-olie.

Deze prijsstijging heeft te maken met het toegenomen geweld in Libië, een belangrijke olieproducent. Het geweld vindt momenteel vooral plaats rondom de hoofdstad Tripoli, wat op grote afstand van de olievelden en havens ligt. Echter, de vrees bestaat dat het geweld uitzaait naar andere locaties in het land.

Reactie vanuit Verenigde Staten
Het Noord-Afrikaanse land is echter wel lid van het oliekartel OPEC. Dat kartel heeft nu een productiebeperking ingesteld. Dat is tevens een factor die de prijsstijging kan verklaren, al heeft dat ook tot gevolg dat er in de Verenigde Staten meer olie opgepompt wordt. Dit zou de prijsstijging uiteindelijk kunnen afvlakken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden