Shutterstock

Inside Olie

Snel de tank volgooien voor de oogst begint?

25 Juni 2019 - Anne Jan Doorn

De stijging van de dieselprijs heeft medio mei het hoogtepunt bereikt en sindsdien daalt de prijs stevig. De bodem van deze daling lijkt echter in zicht te zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de dieselprijs begin april nog op €1,05 per 100 liter (exclusief btw) lag, zakte deze sindsdien afgelopen maand enkele keren onder de €1 per 100 liter. Echter, inmiddels stijgt de dieselprijs weer, waardoor die op het moment uitkomt op €1,02 per 100 liter (bij LTO-ledenvoordeel).

De prijsdaling werd veroorzaakt door een daling van de olieprijs (Brent). Deze prijs zakte namelijk van $74 per 100 liter halverwege april naar $60 per 100 liter op 12 juni. Inmiddels stijgt de prijs weer en noteert deze $65 per 100 liter. De prijsstijging komt vooral door de angst dat het conflict tussen Iran en de Verenigde Staten gaat escaleren.

Stijgende olieprijs
De verwachting van analisten is dat de olieprijs waarschijnlijk verder zal stijgen. Het militair ingrijpen in de Straat van Hormuz, de belangrijkste doorvoerroute voor olie vanuit het Midden-Oosten, zou de levering naar bedrijven hinderen. Dat zorgt voor een stijgende prijs.

Daarnaast komt oliekartel OPEC begin juli bijeen met landen die geen lid zijn van het kartel (zoals Rusland), om zodoende afspraken te maken over een mogelijke verlenging van de productiebeperkingen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden