Shutterstock

Nieuws USMCA

NAFTA 2.0 door de Senaat, opsteker voor boer in VS

21 Januari 2020 - Wouter Baan

Het vrijhandelsverdrag tussen de VS, Canada en Mexico, dat luistert naar de naam USMCA, is bijna kogeltjerond. Een ruime meerderheid van de Amerikaanse Senaat heeft vorige week  ingestemd met de deal. Mexico gaf al groen licht en ook Canada gaat waarschijnlijk akkoord.

President Donald Trump moet het verdrag nog wel zelf ondertekenen. Maar gezien hij groot voorstander van de deal is, levert dat waarschijnlijk geen problemen op. Het akkoord is de tweede opsteker in korte tijd voor Amerikaanse boeren. Vorige week ondertekende de VS ook al fase 1 van de handelsdeal met China, wat de landbouwexport zeer waarschijnlijk een boost geeft.

Positief voor vlees- en zuivelexport
Ook het USMCA, dat ook wel NAFTA 2.0 wordt genoemd, pakt waarschijnlijk goed uit voor de Amerikaanse landbouwexport. Dit beweert althans Sonny Perdue, de minister van landbouw in de VS. Vertegenwoordigers van de vleessector reageren dan ook verheugd, gezien buurlanden Canada en Mexico belangrijke exportbestemmingen voor rund-, varkens-, kip- en lamsvlees hebben.

Ook de zuivelsector is in zijn nopjes. Naar verwachting neemt de Amerikaanse zuivelexport (met name kaas en melkpoeder) door het verdrag jaarlijks met $314 miljoen toe. Zo is Mexico de belangrijkste afzetmarkt en door de deal komen handelsbelemmeringen te vervallen. Daarnaast zet ook Canada de deur verder open voor Amerikaanse zuivel. Mexico en Canada profiteren op hun beurt dus ook. 

Jarenlange onderhandelingen
De onderhandelingen tussen de VS, Mexico en Canada hebben jaren geduurd. Kort na het aantreden van Trump zette hij een streep door het NAFTA, dat hij het slechtste handelsverdrag ooit noemde. Kort daarna gingen de landen in overleg voor een nieuw verdrag. In oktober 2018 leidde dat tot een voorlopig akkoord. Het gladstrijken van de laatste plooien liet echter lange tijd op zich wachten.

Voor een definitief akkoord is het wachten op Canada. Vanaf 27 januari is de Canadese regering pas weer terug van de winterbreak. Hoewel de regering van president Justin Trudeau geen meerderheid heeft, ligt het wel in lijn der verwachting de verwachting dat Canada met de deal instemt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden