Shutterstock

Inside Rentemarkt

Fed sceptisch over China, hete zomer op komst?

31 Januari 2020 - Edin Mujagic

Het rentecomité van de bank verwacht dat de economische groei in de VS aanhoudt, vooral omdat de arbeidsmarkt prima blijft draaien. Het nieuws over het deelhandelsakkoord tussen China en de VS noemde Jerome Powell, voorzitter van de Fed, 'potentieel positief.' Een nogal gereserveerde reactie.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Blijkbaar is ook de Fed er niet zeker dat het akkoord grote gevolgen heeft als het wordt uitgevoerd. Of zelfs dat het wordt geïmplementeerd. Met zijn opmerking dat 'onzekerheid hoog blijft', onderstreepte Powell de scepsis van de Fed over het akkoord.De Chinese economische groei krijgt veel wind tegen en daar kan nog het effect van het corona-virus bij komen dit jaar. Een verdere groeivertraging gaat de VS zeker merken, aldus Powell. Maar minder dan in andere Westerse landen, omdat de VS een relatief gesloten economie is. 

Rekening houden met renteverlaging
Powells plaatste opmerkingen dat het 'belangrijk is de expansie aan de gang te houden', de inflatie te laag is (waar de Fed geen genoegen mee neemt) en dat als de verwachtingen over te lage inflatie postvatten, dit schadelijk is 'zoals we elders gezien hebben'. Met die laatste toevoeging doelt natuurlijk op Japan. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het nog lang duurt, voordat we het nieuws krijgen dat Fed de rente verhoogt. De bank lijkt de rente dit jaar onveranderd te willen houden, iets wat in mijn optiek niet gaat lukken. Beter kan rekening worden gehouden met meer dan één renteverlaging door de Fed dit jaar. 

De arbeidsmarkt mag dan wel prima draaien, onderliggend heeft de economie nogal wat problemen. Dit betekent dat de Fed niet afremt en eerder extra gas gaat geven. Dit kan je ook zien aan de handelingssnelheid van de Fed bij de problemen op de geldmarkt. Waar de bank de steun voor die markt pijlsnel optuigde, zei Powell dat de Fed ‘gelooft’ die steun geleidelijk aan vanaf de zomer af te kunnen bouwen. Eerder gaf de Fed aan die steun eind januari te ontmantelen.

Monetaire strategie
Tot slot zei de voorzitter dat de activaprijzen iets aan de hoge kant zijn. “De waarderingen zijn hoog, maar niet extreem”, volgens Powell. De afbouw van de steun voor de geldmarkt kan vanaf de zomer beginnen. Tegen die tijd is duidelijker of het deelhandelsakkoord tussen China en de VS zoden aan de dijk zet. Of het economisch herstel na de dip inderdaad doorzet én wat de evaluatie van de monetaire strategie door de Fed in petto heeft. Daardoor belooft het een zeer interessante monetaire zomer te worden. Zo niet een hete zomer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden