Shutterstock

Inside Rente

Fed zet renteverhogingen in de vrieskast

13 Juni 2020 - Edin Mujagic

Het rentecomité van de Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft deze week vergaderd. Een renteverhoging kwam daar niet ter sprake. Fed-voorzitter Jerome Powell zei na afloop dat de bank 'niet eens nadenkt over renteverhogingen'. Sterker nog, 'we denken er niet eens over na om daarover na te gaan denken.' 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed.

Forward guidance is sinds 2008 een belangrijk instrument voor de centrale banken als de Fed. Dit betekent dat de centrale bank de buitenwereld laat weten wanneer een wijziging van het monetaire beleid valt te verwachten en onder welke voorwaarden. Elke uiting in die richting was echter per definitie voor meerdere interpretaties vatbaar. Daar is met de genoemde woorden van Powell op 10 juni 2020 een einde aan gekomen.

Het is de moeder aller forward guidances als het ware. Samen met nog enkele andere puzzelstukken is het beeld wat het monetaire beleid in de VS de komende jaren helderder dan ooit. Om te beginnen waren er de woorden dat het mogelijk is dat de centrale bank en het parlement in de VS meer maatregelen moeten nemen om de economie te stimuleren. Dat zei Powell niet één keer, maar meerdere keren. 

Welkome verrassing
De tweede rode lijn betreft de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die bleek in mei veel beter te draaien dan iedereen had verwacht. De werkloosheid steeg niet verder, maar daalde juist. Een welkome verrassing, aldus Powell. Hij zei echter ook niet te reageren op één meevallend macro-economisch cijfer. Betekent dit dat als de werkloosheid de komende maanden blijft zakken, de Fed dan wél reageert? Daar moet je niet op rekenen.

Neem de verwachtingen van het rentecomité over de werkloosheid in de VS de komende jaren. Het beste te zien als een kompas waar de Fed op vaart. De bank ziet die dit jaar onder de 10% zakken (thans 13,3%) en in 2021 en 2022 verder dalen naar respectievelijk 6,5% en 5,5%. Daarmee gaat de werkloosheid niet terugzakken naar het pre-crisis niveau. En ook niet naar het lange termijn werkloosheidspercentage van 4,1%, die volgens de Fed hoort bij de Amerikaanse economie. 

Maximale werkgelegenheid
Eén van de taken van de Fed is om te zorgen voor maximale werkgelegenheid. Een werkloosheidpercentage die boven het natuurlijke niveau ligt, drukt de inflatie omlaag. En de huidige inflatie is op het moment veel te laag is voor de Fed. Die combinatie leidt naar de conclusie dat het monetaire beleid van de Fed de komende jaren eerder nog ruimer wordt dan minder ruim. Anders gezegd (en precies zoals Powell zei): de bank gaat voorlopig niet eens nadenken over wanneer te beginnen na te denken over renteverhogingen. 

Tel daarbij de opmerkingen zoals dat 'we (de Fed dus) de economie blijven steunen zo lang het nodig is', dat 'onze hoofdfocus op de arbeidsmarkt ligt' en dat de bank verwacht dat miljoenen Amerikanen die in de afgelopen weken ontslagen zijn (ruim 40 miljoen) nog jarenlang werkloos blijven. Dan begrijp je waarom ik een scenario waarin voetbalclub Almere City wordt uitgenodigd mee te doen in de Engelse Premier League en die in het debuutjaar ook nog wint, waarschijnlijker acht dan dat de Fed de rente verhoogt in de komende 24 maanden zo niet langer. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox