Shutterstock

Nieuws Rente

Amerikaanse economie krijgt heviger wind tegen

4 Oktober 2020 - Edin Mujagic

Amerikaanse bedrijven hebben in september 661.000 nieuwe banen gecreëerd volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse bureau voor de statistiek. Daarmee is het tempo in de toename van het aantal nieuwe banen vertraagd vergeleken met augustus. Wat betekent dit?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vertraagde aanwas van nieuwe banen geldt ook als we de overheidsbanen (ten behoeve van de bevolkingstelling bijvoorbeeld, wat het aantal nieuwe banen in april behoorlijk opdreef) uit de cijfers halen. Het is een teken dat het economisch herstel na de coronarecessie meer tegenwind ervaart dan werd verwacht. Het inlopen van de coronaschade gaat lang duren. 

Dat de werkloosheid is gedaald van 8,4% naar 7,9%, doet niets af aan die conclusie. In werkelijkheid is de werkloosheid waarschijnlijk hoger dan 7,9%. Zo waren er in september 6,3 miljoen Amerikanen die aangaven part-time te werken, omdat het de enige optie was en niet omdat ze dat wilden. In feite zijn ze gedeeltelijk werkloos, maar worden niet als zodanig meegeteld. In februari, aan de vooravond van de coronacrisis, ging het om 4,3 miljoen mensen. 

Niet actief op zoek, niet geregistreerd
Daarnaast waren er ruim 7 miljoen mensen – 2,3 miljoen meer dan in februari – die graag willen werken, maar niet actief op zoek waren naar een baan. Omdat ze niet actief op zoek waren, werden ze niet geregistreerd werden als werkloos, wat ze in feite zijn.

Al met al gaat het, vergeleken met februari dit jaar, om miljoenen Amerikanen die toen wel een baan hadden en inmiddels óf geen baan hebben en de kans op het vinden zo laag inschatten dat ze niet eens op zoek gaan óf part-time werken waar ze eerder full-time aan de slag gingen. Hun inkomen is daardoor lager, wat dus resulteert in minder bestedingen. Macro-economisch houdt dat de huidhoudelijke consumptie, dé motor van de economische groei, hapert. 

Lange tijd voor 4%
Dat het aantal mensen dat 27 weken of langer werkloos is in september 781.000 hoger lag (met als totaal 2,4 miljoen), is ook een zorgwekkend teken. Naarmate iemand langer werkloos is, wordt het des te lastiger om uit de werkloosheid te komen, zo leert de ervaring. 

Zelfs als de échte werkloosheid 7,9% is, gaat het lang duren voordat de werkloosheid naar 4% terugvalt. Dit is het niveau waarbij de Fed gaat nadenken over wanneer het monetaire beleid ruimer te maken. Met de werkloosheid die in werkelijkheid hoger is, ligt dat moment nog verder in de toekomst. Veel verder. Zo veel verder dan een minder ruim monetair beleid mijns inziens dit en volgend jaar niet te verwachten is. Het beleid van de bank wordt eerder nog ruimer. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox