Shutterstock

Nieuws Vogelgriep

Vogelgriep ontdekt op Gelders pluimveebedrijf

29 Oktober 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op een bedrijf met vleeskuikenouderdieren in het Gelderse Altforst is vogelgriep van de hoogpathogene variant H5 vastgesteld. De stallen met in totaal 35.700 dieren worden geruimd, zo meldt het ministerie van Landbouw donderdag.

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Altforst liggen 9 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep, meldt het ministerie. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 25 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod.

Het vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van pluimveebedrijven. Landelijk gezien wordt het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers om commerciële pluimveebedrijven te bezoeken uitgebreid. Dit betekent onder meer dat bezoekers alleen nog de stal of het erf mogen betreden na het nemen van strenge hygiënemaatregelen.  

Landelijke ophokplicht
Carola Schouten, minister van Landbouw, heeft precies een week geleden een landelijke ophokplicht afgekondigd voor al het commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurde na de vondst van dode knobbelzwanen die besmet bleken met vogelgriep type H5N8. 

In aanvulling op deze ophokplicht zijn dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel worden bezocht, meldt het ministerie. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vogelgriep
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
kikker 29 Oktober 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889847/vogelgriep-ontdekt-op-gelders-pluimveebedrijf]Vogelgriep ontdekt op Gelders pluimveebedrijf[/url]
zouden ze bij Corona niet dezelfde maatregelen moeten nemen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden