Shutterstock

Analyse Presidentsverkiezingen

Amerikaanse boer wil Trump, maar krijgt Biden?

5 November 2020 - Jorine Cosse

Amerika is verdeeld wat betreft de keuze voor een nieuwe (of blijvende) president. Wordt het Biden, of toch nog Trump? Hoe zit dat met agrarisch ondernemers in het land? Kijkend naar de kaart dan lijkt het alsof de grootste 'melkvee staten' hun pijlen richten op Biden. Verder ingezoomd ontstaat er toch een heel ander beeld.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het een close-call gaat worden is wel duidelijk. Democraat Biden is aan de winnende hand, maar zolang er niets officieel is, kan er nog van alles gebeuren. Op dit moment (donderdagmiddag 5 november) heeft Biden nog 6 extra kiesmannen nodig om aan de benodigde 270 te komen om te winnen. Trump staat op dit moment op 214 kiesmannen. Op de kaart is met name het midden van het land door Trump veroverd, hoe zit dat met de bekende landbouwstaten?

Midwest
Het agrarische hart van de Verenigde Staten, ook wel Midwest genoemd, laat verdeeldheid zien. Waar de grote melkveestaten als Wisconsin en Michigan democratisch blauw (Biden) kleuren, blijven vrijwel alle andere, overwegende akkerbouwstaten, republikeins rood (Trump). Kiezen melkveehouders specifiek voor Biden of zit er een andere reden achter?

Het antwoord is naar verwachting 'ja, er is een andere reden voor'. Wanneer we inzoomen op de blauwe staten, bijvoorbeeld Wisconsin, dan is te zien dat de steden overwegend blauw kleuren, terwijl de rest van de staat volledig rood is. Kort door de bocht gezegd kiezen mensen in de buitengebieden juist voor Trump, maar omdat zij met minder mensen op elkaar wonen hebben de steden meer invloed doordat er meer mensen wonen. Biden wint dus, maar krijgt niet de agrarische stemmen. In de Midwest kiest het buitengebied, met daarbij de landbouw, eigenlijk concreet voor Trump.

Andere agrarische staten
Het verschil in steden is goed terug te zien in de staten Idaho en Pennsylvania. In beide staten gaat Trump aan kop, ook hier zijn de steden overwegend rood, met uitzondering van de grote steden van Pennsylvania: Philadelphia en Pittsburgh. Het is niet volledig juist om te stellen dat de steden in deze staten kleiner zijn waardoor Trump alsnog kan winnen. Het Amerikaanse stemsysteem is ingewikkeld. Niet per se het aantal stemmen is doorslaggevend, het is ook grotendeels afhankelijk van het aantal kiesmannen waar op gestemd kan worden.

De staat met de meeste vleeskoeien, Texas, staat vrijwel volledig achter Trump. Twee andere grote vleesvee-staten, Oklahoma en Missouri, kiezen ook voor de zittende president. Oklahoma kleurt hierbij volledig rood, zonder ook maar enkel vlekje blauw te bespeuren.

Fruit en Biden
Toch zijn er ook nog agrarische staten waar Biden ook in het buitengebied voorloopt, zoals in de grootste zuivelstaat van de VS: Californië. Deze staat kleurt overwegend blauw. Naast zuivel staat Californië ook bekend om onder andere haar fruit- en notenteelt, net als buurstaten Arizona en New Mexico. Deze staten kleuren net als Californië grotendeels blauw.

Het is afwachten wat de uiteindelijke uitslag gaat worden. Zoals gezegd, er kan nog veel gebeuren in de aankomende paar uur of zelfs paar dagen. Daarbij heeft Trump al aangekondigd een hertelling en controle op fraude te eisen in de staten die door Biden gewonnen zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox