Shutterstock

Analyse Coronacrisis

Vaccinoptimisme laat agromarkten nog koud

13 November 2020 - Wouter Baan

Toen de Amerikaanse farmaceut Pfizer deze week bekend maakte dat hun coronavaccin voor 90% effectief is, schoten de beurzen wereldwijd omhoog. Niet eerder was een sleutel tot de oplossing van de coronacrisis zo dichtbij. Die optimistisme is nog niet overgeslagen naar de agrarische markten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wereldwijd werd het nieuws met open armen ontvangen. Zowel in Europa als in de VS en Azië kleurden de aandelenbeurzen groen. De Japanse Nikkei-index tikte deze week zelfs het hoogste niveau aan in bijna 30 jaar, wat bijna onmogelijk lijkt afgaande op de crisis die wereldwijd gaande is. Ook de prijs van een vat Brent-olie maakte een sprongetje en steeg boven $40 per vat uit. En hoewel een vaccin ook de agrarische markten uit het slop kan trekken, wordt hier nog niet op voorgesorteerd. Aan veel grondstoffen kleeft nog negatief nieuws, al doet tarwe het wel goed. Net als de uienmarkt.

Aardappeltermijnmarkt kabbelt verder
De koers van de aardappeltermijnmarkt (EEX) beweegt al een tijdje rond de €5,50 per 100 kilo. De markt zit al maandenlang in een mineurstemming door de weggevallen fritesvraag als gevolg van de lockdowns in veel landen. Bekend is dat sommige fabrieken de afzet bijna zagen halveren. Die vraag is niet zomaar hersteld. In de sector zijn grote zorgen voor 2021. En hoewel de termijnmarkt doorgaans een afspiegeling is van de de marktverwachtingen, is daarin nog niets te zien van een mogelijk vaccin die het 'oude normaal' dichterbij brengt.

Zwakke zuivelvraag
De zuivelmarkt kent 2 gezichten. Aan de ene kant is de afzet naar de retail beter dan anders, maar daar tegenover staat dat de afzet richting de foodservice op zijn gat ligt. Per saldo is de stemming negatief. Sinds de tweede golf hebben de kaas- en boterprijzen het lastig. FrieslandCampina topman Hein Schumacher zei deze week dat de hogere retailafzet de weggevallen vraag maar deels kan compenseren. De zuivelcoöperatie bedient bijvoorbeeld de horeca in landen als Frankrijk en Italië, terwijl de retailafzet vooral op de thuismarkt is gericht. Door de lockdown vallen er gaten in de afzet en daarmee ook in het bedrijfsresultaat. Een grote ontslagronde is  aangekondigd. Zolang de lockdowns aanhouden is er weinig zicht op marktherstel. 

Uienmarkt wel positief
De uienmarkt is de uitzondering op de regel. De stemming is bijzonder positief nu de prijzen van gele uien opklimmen richting €20 per 100 kilo. De opleving is met name te danken aan de goede exportvraag van veelal Afrikaanse landen, maar ook in Azië worden Nederlandse uien gretig afgenomen. Er schijnt zelfs een tekort aan exportcontainers te zijn om de bestemmingen aan te varen. Een nieuw exportrecord is mogelijk op hande wanneer de goede vraag ook de komende weken standhoudt. Van coronaperikelen is al met al weinig sprake op de uienmarkt, een mogelijk vaccin lijkt voor deze markt dan ook betekenisloos. 

Slechte week voor varkensprijs
De Nederlandse varkensmarkt kende deze week de slechtste week sinds maanden, de Vionnotering zakte terug tot het laagste niveau in bijna 2 jaar. Ook elders in Europa staan de toch al lage prijzen onder druk. De problemen zijn tweeledig. Door de coronamaatregelen kampen Duitse slachterijen met een enorme slachtachterstand van meer dan 500.000 varkens. Daarbij is er door de lockdowns veel minder vraag naar (varkens)vlees. De hoop van de markt is gevestigd op de Kerstmis, al wordt er minder van verwacht dan andere jaren. De Deense slachtgigant Danish Crown geeft aan dat de vleesmarkt vaak niet verder kijkt dan 4 tot 6 weken vooruit, wat betekent dat een mogelijk vaccin nog geen perspectief biedt. 

Tarweprijs omhoog door hamstergedrag
De tarwemarkt is sinds een paar weken stabiel met prijzen ruim boven de €200 per ton. Met name in het derde kwartaal maakte de notering op de Matif in Parijs een sprong, ingegeven door een sterke vraag vanuit landen als China en Egypte. Door de onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt, willen deze landen verzekerd zijn van ruime voorraden. De tarweprijs profiteert van dit hamstergedrag. Daarbij deed ook de droogte in diverse productieregio's als Rusland een duid in het zakje. Het mogelijk vaccin heeft de stemming op de tarwemarkt deze week niet verbeterd, gezien de koers in de afgelopen dagen wat wegzakte.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden