Shutterstock

Nieuws Fipronil

Pluimveesector onthutst door uitspraak fipronil

2 Maart 2021 - Eric de Lijster

De Nederlandse pluimveesector is zeer teleurgesteld in de uitspraak van het hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag in de fipronil-zaak. Het Hof bevestigde een eerdere gerechtelijke uitspraak dat de Staat niet verantwoordelijk is voor de schade die de pluimveebedrijven hebben geleden door de kwestie rond fipronil.

De 111 pluimveehouders, gesteund door LTO/NOP en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), zijn van mening dat de Staat en in het bijzonder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aansprakelijk is voor de schade die de pluimveehouders door de fipronil-crisis hebben geleden. In een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf Chickfriend, die pluimveestallen ontsmette met het illegale middel fipronil, greep de NVWA pas laat in.

Gevoel onrecht overheerst
De NVWA had door anders te handelen veel leed kunnen besparen op de pluimveebedrijven, vinden de pluimveehouders. Het Hof meent echter dat er geen sprake is van verwijtbaar falend toezicht. De sector ervaart dat als een zeer grote teleurstelling, meldt de NVP in een verklaring. "Het gevoel van onrecht overheerst." Volgens het Hof heeft de NVWA rechtmatig gehandeld in het bewaken van de veiligheid van het voedsel.

De NVWA is er niet om de economische belangen van de pluimveehouders te dienen, oordeelt het Hof. De pluimveehouders zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hen geproduceerde eieren. De eierketen neemt haar eigen verantwoordelijkheid, benadrukt de NVP. Zo is na 2017 de controle vanuit IKB verder versterkt en is gewerkt aan betere afstemming met de NVWA. "Onder andere door periodieke crisisoefening op basis van het door de sector opgestelde draaiboek. De sector hecht belang aan een goed functionerende NVWA. We hebben elkaar nodig", aldus Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden