Shutterstock

Inside Mest

Treffen sancties tegen Wit-Rusland Nederlandse boer?

25 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De sancties die de Europese Unie heeft ingesteld tegen Wit-Rusland hebben mogelijk gevolgen voor de kunstmestindustrie. Het land is namelijk 1 van de grootste producenten van kali ter wereld en de export van de meststof verloopt vrijwel uitsluitend via Europese havens.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op korte termijn worden niet direct problemen verwacht. De EU heeft toegezegd dat de bestaande contracten die zijn aangegaan voor 25 juni niet onder de nieuw ingestelde sanctie vallen. Nieuwe contracten kunnen niet meer worden afgesloten, waardoor op termijn het aanbod van kali afneemt. Onder andere overeenkomsten met China en India - belangrijke kali-importeurs - lopen eind dit jaar af.

Grote gevolgen
De Belarus Potash Company (BPC) de verkooporganisatie van het staatsmijnbedrijf Belaruskali, liet eerder deze week aan marktbureau ICIS weten dat sancties op de kali-export grote gevolgen kunnen hebben. "De kunstmatige en abrupte krapte op de kalimarkt kan de fundamenten van de wereldvoedselzekerheid ondermijnen, de ontwikkeling van de landbouw vertragen en miljarden mensen over de hele wereld ernstig treffen", liet BPC weten voordat de sancties van kracht werden.

Wit-Rusland heeft een aandeel van circa 20% van de globale markt voor kali en is na Canada de grootste exporteur. Van de bijna 10 miljoen ton kali die Wit-Rusland exporteert wordt ongeveer 97% via de Europese haven in Klaipeda (Litouwen, foto) verscheept. De totale exportwaarde bedroeg in 2020 ruim €2 miljard, waarvan ongeveer €170 miljoen naar de EU ging.

Door de gestegen graanprijzen is de vraag naar kali op de wereldmarkt het afgelopen half jaar flink toegenomen. Vooral in Noord-Amerika zijn de prijzen sterk gestegen. In Nederland is kali 60% sinds begin dit jaar ook in prijs gestegen, maar hier is de stijging minder extreem. Door de sancties is een prijsstijging van kali in Nederland de komende tijd zeker niet uitgesloten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden