Eigen foto

Boerenbusiness Interview Ruud Broeren

‘Markt belangrijk bij bepalen van onze koers’

27 Oktober 2021

Het bedrijf van Ruud Broeren (35) uit Zeewolde heeft een bijzondere combinatie: vleesvarkens en akkerbouw. Hij houdt dit bedrijf draaiende met zijn drie medewerkers en zijn vader die de administratie nog doet. Broeren heeft al ruim twaalf jaar een Varkens en Voer Pro abonnement en heeft daarnaast drie jaar geleden ook Akkerbouw Pro afgesloten.

De actuele marktinformatie in de akkerbouw- en varkenssector zijn voor Broeren heel waardevol in de te nemen beslissingen en de koers die het bedrijf vaart.

Kun je wat meer vertellen over je bedrijf?
"Ik heb een vleesvarkens- en akkerbouwbedrijf in Zeewolde. Ons akkerbouwbedrijf bestaat uit 64 hectare. We telen aardappels, uien, suikerbieten en wintertarwe en hebben 13.000 vleesvarkens. Binnen ons bedrijf hebben we een voerkeuken voor eigen voer en er draait een windmolen op het erf. Dit geheel is ontstaan uit 2500 vleesvarkens en 64 hectare akkerbouw, waarmee we begonnen zijn toen we vanuit ons bedrijf in Wijchen naar Zeewolde kwamen. In de loop der jaren zijn we dus voornamelijk gegroeid op het gebied van de vleesvarkenshouderij."

Hoe vaak kijk je op de website Boerenbusiness.nl?
"Ik bezoek de website eigenlijk dagelijks. Hierbij ga ik voornamelijk naar de algemene pagina en van daaruit klik ik door naar alle artikelen. Ook de beursnoteringen zijn voor mij heel belangrijk en interessant. In de varkenshouderij ben ik vooral gericht op gezonde varkens en een goede leefomgeving voor hen. Eigenlijk zijn in mijn ogen de standaarddingen: een goed klimaat, goed management en goed voer. In de akkerbouw ligt de focus vooral op de bodem. We willen goed omgaan met de bodem, de bodem in topconditie houden en goed bemesten. Dat doe je natuurlijk met varkensmest. Om dit allemaal draaiende te houden, kan ik de informatie van mijn abonnementen goed gebruiken. Al met al kan ik zeggen dat Boerenbusiness een goed platform is voor alle algemene dingen die spelen in de sector en de marktontwikkelingen die plaatsvinden. Het levert een zinvolle bijdrage aan mijn bedrijf qua informatievoorziening."

Op welk gebied willen jullie je onderscheiden?
"We kunnen ons met trots onderscheiden op het gebied van de circulaire kringloop die ons bedrijf in de omgeving uitvoert. We kopen graan in de omgeving aan, dit is een groot bestanddeel van ons voer dat we produceren binnen het bedrijf. De mest die ontstaat bij de varkens leveren we vervolgens aan verschillende tarwepercelen in de omgeving. Zo'n lokale kringloop is uniek voor een varkensbedrijf. In de toekomst wil ik blijven optimaliseren om bij de top van Nederland te horen. We hebben de wens om het akkerbouwareaal uit te breiden als dat mogelijk is. In de varkens hoeven we niet direct uit te breiden, die aantallen vinden we op het moment genoeg."

Welke marktontwikkelingen zijn belangrijk om te blijven volgen?
"De informatie op de website van Boerenbusiness helpt mij om op de hoogte te blijven van de actuele marktontwikkelingen. Dit heeft voor ons op dit moment voornamelijk te maken met wat de varkensmarkt in Nederland en het buitenland gaat doen. Ook de varkenspest is een belangrijke marktontwikkeling. Blijft deze weg uit Nederland? Dit zijn voor ons ontwikkelingen die een grote invloed kunnen hebben op het resultaat van ons bedrijf. De uitdaging in de akkerbouw is dat je met steeds minder bestrijdingsmiddelen een toch nog goed en bewaarbaar product kunt telen. We houden de biologische wereld goed in de gaten, want alles wat we daarvan kunnen leren is mooi meegenomen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden