Shutterstock

Inside Financieel

Banken verhogen rente substantieel

19 Oktober 2021 - Wouter Baan

Blijft het tijdperk met extreem lage rentes, of staan we aan de vooravond van een kentering? Hoewel deze vraag lastig te beantwoorden is, hinten de signalen uit de markt mogelijk op een verandering.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen weken hebben diverse geldverstrekkers in Nederland stilletjes de rente verhoogd, waaronder ook de Rabobank die de meeste kredieten verstrekt. En als de marktleider verhoogd, volgen de andere banken ook, zo is althans een logische gedachte. Adviesgroep Van de Bruggen geeft aan dat banken maar wat graag de rente willen opschroeven om de onder druk staande marges tegen te gaan.

Omdat de rentemarkt flink aan concurrentie onderhevig is, durfden veel banken dat tot voorkort niet aan. Nu lijkt het roer om en zijn renteverhogingen tot wel 0,15% doorgevoerd wat volgens de Adviesgroep fors is. Bij de Rabobank kun je nu geld lenen tegen 1,62% voor een rentevaste periode van 25 jaar.

Kapitaalrente loopt op
De oplopende rente is het gevolg van de stijgende kapitaalrente, waartegen banken zelf geld kunnen lenen. Met name hypotheken met een lange rentevaste-periode deinen meestal mee met de beweging de kapitaalrentemarkt maakt.

De kapitaalmarktrente is sinds half augustus al aan het stijgen, na een dipje in juni en juli. Onder meer de oplopende inflatie drijft de rente op. De 10-jaarsrente in Duitsland is nog steeds negatief, maar minder negatief dan die was. De verwachting is dat de stijging op korte termijn doorzet. 

Geen grote stijgingen 
Hoewel de rente nu wat opkrabbelt, liggen grote stijgingen niet in het verschiet. De Europese Centrale Bank (ECB) wil de rente in de Eurozone voorlopig nog ongemoeid laten, maar liet bij de vergadering in september wel ontvallen dat het monetaire beleid minder ruim wordt. Zo gaat het opkopen van obligaties afgebouwd worden.

Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, voorziet op langere termijn geen extreem hoge rentes meer. Hij verwacht dat de rente in de toekomst niet boven de 4% uit zal komen. Wel verwacht ook hij de komende tijd langzaam stijgende rentes.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden