Agrifoto

Nieuws Trekkerverkoop

Grote 3 vechten om de trekkermarkt

2 November 2021 - Niels van der Boom

John Deere heeft een fikse voorsprong in de Nederlandse trekkerverkoopcijfers dit jaar, tot nu toe. Dat maakt brancheorganisatie Fedecom bekend. Ook Fendt doet het goed. New Holland heeft nog een inhaalslag te maken in het laatste kwartaal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds dit jaar publiceert Fedecom – brancheorganisatie van de Nederlandse mechanisatiebedrijven – de trekkerverkoopcijfers per kwartaal en niet meer per maand. Tot 1 oktober waren in Nederland 1.728 nieuwe landbouw- en smalpoortrekkers geregistreerd. Daarnaast werden er 638 compacttrekkers geregistreerd. Het cijfer ligt ietsje hoger dan op dezelfde datum vorig jaar, toen 1.710 landbouw- en smalspoortrekkers werden geregistreerd.

Groengeel aan kop
John Deere was in 2020 koploper in de Nederlandse markt met 417 geregistreerde trekkers in de eerste drie kwartalen. Op plek twee staat Fendt met 330 stuks en New Holland op drie met 291 stuks. De groengele trekkers namen in 2019 voor het eerst weer de koppositie over van New Holland. Fendt stond toen nog een stuk lager, maar doet het dit jaar erg goed. De verkoopcijfers per merk worden met twaalf maanden vertraging gepubliceerd.

De trekkerverkoop in 2020 was magertjes met 2.581 stuks. De voorsprong is deze herfst nog minimaal. De 22 trekkermerken moeten nog 850 trekkers verkopen om vorig jaar te evenaren. Traditioneel is het laatste kwartaal ook de periode met de meeste trekkers, omdat voor het nieuwe jaar vaak nog wordt geïnvesteerd. Met de huidige leverproblemen die veel fabrikanten hebben is het de vraag of dit het aantal registraties niet vertraagt. Bedrijven die veel voorraad hebben zijn dan ook duidelijk in het voordeel. Wellicht dat dit de voorsprong van John Deere en Fendt verklaart.

Voorsprong
John Deere heeft het derde kwartaal gebruikt om zijn positie uit te bouwen. Het verschil met de nummer 2 (Fendt) bedraagt nu 87 stuks, exclusief de 81 compacttrekkers die het verkocht. In het tweede kwartaal was de voorsprong nog 25 stuks en in het eerste kwartaal liep Fendt zelfs voor. New Holland – die traditioneel zeer sterk is in ons land – heeft nog een flinke inhaalslag te maken de komende twee maanden.

De top-6 wordt compleet gemaakt door Case IH (166 stuks), Massey Ferguson (159 stuks) en Deutz-Fahr (122 stuks). Volgens de Europese brancheorganisatie CEMA heeft de trekkerverkoop in de acht grootste EU landen plus het VK in 2020 niet onder de coronacrisis geleden. Er werden ruim 189.000 trekkers verkocht. Dit jaar piekte de verkoop in het tweede kwartaal.

Werkelijke cijfers
In Nederland is altijd wat onzekerheid rond de gepubliceerde cijfers want, zijn deze trekkers eind verkocht of staan ze nog bij dealers op de stoep? Met de komst van het trekkerkenteken moet in principe exact duidelijk zijn hoeveel trekkers, zelfrijders en getrokken machines zijn verkocht (geregistreerd). Daarmee komt ook voor het eerst de grijze import in beeld die nu niet wordt meegenomen. Marktaandelen van merken kunnen hierdoor verschuiven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden