Agrifoto

Nieuws Mest

Van der Wal vliegt uit bocht met ammoniak top 100

6 April 2022 - Klaas van der Horst - 3 reacties

De top 100 van grootste ammoniakuitstoters in Nederland, zoals die op 5 april is gepubliceerd door minister Van der Wal (Stikstofbeleid), klopt niet. Dit heeft directeur Charles Wijnker van het RIVM gemeld aan de Tweede Kamer. Er is gebruik gemaakt van een verkeerde rekenmethode.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op verzoek van Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) heeft minister Van der Wal twee top 100's op laten stellen. Het betreft een lijst met de grootste stikstofuitstoter en een andere lijst met de grootste ammoniakuitstoters. Direct na publicatie ontstond er gisteren al twijfel over de juistheid van in ieder geval de laatste lijst. Mensen herkenden de berekende gegevens niet en gingen vragen stellen. Dit heeft geleid tot de reactie van het RIVM. Minister Van der Wal heeft die zonder nadere toelichting naar de Tweede Kamer gestuurd.

Oude code voor nieuw bedrijf
Volgens Wijnker is de fout in de ammoniaklijst ontstaan door een verkeerde rekenmethode. Hij wijst er op dat  in Nederland zo'n driehonderd verschillende stalsystemen worden gebruikt in de veehouderij (de RAV-codelijst). Elk systeem heeft eigen emissiefactoren. Die hadden bij het opstellen van de top-100 ook moeten worden gebruikt.
Dat is evenwel niet gebeurd. Er is voor veel moderne stallen een RAV-code gebruikt die van toepassing is op oudere en vervuilender stallen. Zo staan op de gisteren gepubliceerde lijst stallen hoog genoteerd die in werkelijkheid veel lager zouden moeten staan.

Het RIVM werkt er volgens Wijnker nu hard aan om een verbeterde top-100. te maken. Hij verwacht dat die binnen een week klaar is. Ondertussen wordt uitgezocht hoe de fout is ontstaan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden