smereka / Shutterstock.com

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere geeft stevige winstverwachting af

20 Februari 2023 - Niels van der Boom - 12 reacties

's Werelds grootste landbouwmachinefabrikant John Deere heeft de winstverwachting voor het fiscaal jaar 2023 opgeschroefd. Het bedrijf verwacht dit jaar 20% meer machines te verkopen en rekent erop dat de productprijzen een verjongingsbeleid van boeren blijven ondersteunen. De aandelenkoers krijgt er ook een flinke impuls van.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

John Deere boekte in fiscaal jaar 2021/22 een recordwinst van €6,83 miljard. Het bedrijf sprak eind november de verwachting uit dat het wereldwijd tussen de 15% en 20% meer landbouwmachines en apparatuur voor precisielandbouw te verkopen. Half februari – tijdens de presentatie van de nieuwe kwartaalcijfers – blijkt dat die verwachting inderdaad klopt en wellicht nog hoger ligt.

Gezonde vraag naar machines
In het eerste fiscale kwartaal behaalde de groene reus een netto resultaat van $1,959 miljard. Omgerekend  in euro's zo'n 1,83 miljard. De verkoop steeg in deze periode met 32% tot $12,65 miljard omzet. Een jaar geleden was dat $8,53 miljard. Volgens CEO John May reflecteert het cijfer de gezonde markt en vraag naar machines.

Na bekendmaking van de jaarcijfers piekte de prijs van het aandeel begin december tot $445,61, om vervolgens op een stabiel niveau door te kabbelen. De nieuwe cijfers resulteerden erin dat de koers op de New Yorkse aandelenbeurs opsprong van $404,24 naar $433,31.

Deere & Company schat in dat het een jaaromzet van $8,75 tot $9,25 miljard in fiscaal jaar 2023 kan maken. Dat is dus €8,18 tot €8,65 miljard. Grote kans dat het financieel record van afgelopen jaar dus sneuvelt. Daarmee stapelt het bedrijf opnieuw records op elkaar. Overigens is het niet de enige machinefabrikant die dat doet. Ook CNH Industrial en Agco Corp boeren goed. De netto omzetcijfers liggen ongeveer een kwart hoger met het jaar ervoor.

Kleine boer getroffen
De verwachting van de Amerikaanse machinefabrikant uit Moline, Illinois, is dat de prijzen voor tarwe, sojabonen en korrelmaïs dit jaar op een relatief hoog niveau blijven staan. Niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook droogte in de VS en China en logistieke problemen. Het zijn vooral de grote agrarische bedrijven die hiervan kunnen profiterend, zo leidt het bedrijf af aan de verkoopcijfers. Kleine boeren kopen juist minder machines. Het zijn de grote bedrijven die investeren in machines. Hogere prijzen voor alle inputs (kunstmest, zaaizaad, gewasbescherming) drukken op de balans van de boer.

Eind november waren de orderboeken van het bedrijf al grotendeels gevuld en inmiddels zit ook de productiecapaciteit voor het vierde kwartaal vol, zo bleek tijdens presentatie van de financiële cijfers. Een voordeel voor de fabrikant is dat de beschikbaarheid van onderdelen is verbeterd, zo maakte CEO May kenbaar, waardoor de productiecapaciteit is toegenomen. Ook zijn de kosten voor veel materialen gedaald.

Machinekosten
Net als bij de (woeker)winsten van energiebedrijven, kunstmestproducenten en andere bedrijven – die profiteren van de economische situatie wereldwijd – kijken agrarisch ondernemers waarschijnlijk ook knarsetandend naar de enorme winstcijfers. Waarom? Het is niet ongewoon dat de kosten van een nieuwe trekker of machine met 20% of meer zijn gestegen. Waar krapweg drie decennia geleden 1.000 gulden per pk de norm was is dat vandaag de dag €1.000 geworden. De pijn wordt enigszins verzacht door de hogere inruilwaardes.

Naast de gestegen machinekosten spelen ook de financieringskosten een steeds grotere rol. Machines leasen voor 0%, of een bedrag dat daarbij in de buurt komt, is verleden tijd. Dat speelt in Europa een rol, maar zeker ook in Noord-Amerika.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden