Schade bieten 2 miljoen

Structurele oplossing stuifbestrijding in 2015

8 April 2014 - Redactie Boerenbusiness

Voor dit jaar is er dan wel een overgangsregeling getroffen voor het gebruik van drijfmest om stuifschade op akkers te voorkomen, maar een structurele oplossing is er nog niet. Voor 2015 en daarna bereidt staatssecretaris Dijksma een structurele voorziening voor. Dat meldt zij in een brief aan VVD-kamerlid Helma Lodders die daarover vragen had gesteld. 

Akkerbouwers in de Veenkoloniën en Texel mogen van 2 april tot en met 1 juni 2014 stuifschade voorkomen door runderdrijfmest aan te brengen. Ondertussen werkt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan een structurele oplossing. Voor 2015 moet er een definitieve regeling liggen die past binnen het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. 

In de brief van dinsdag geeft zij aan een wijziging van het Besluit gebruik Meststoffen (Bgm) voor te bereiden om deze structurele voorziening vorm te geven. Op de vraag van Lodders of zij bekend is met de schade die is ontstaan als gevolg van het uitblijven van het besluit over stuifbestrijding moest zij ontkennend antwoorden. Volgens de VVD’er bedraagt de schade voor de bietenteelt in Nederland alleen 2 miljoen euro, maar Dijksma zegt dat er niets bij haar bekend is over eventuele schade die is ontstaan voor de overgangsregeling van kracht is geworden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden