Inside: Aardappelmarkt

Aardappeltermijnmarkt weer terug naar af

22 November 2015

De termijnmarkt van de april 2016 notering is bijna weer op het punt waarop de eerste contracten van het seizoen werden verhandeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo zakte de markt afgelopen week terug naar € 14,50, met veel omzet was eerder het € 15,00 niveau geslecht nadat dinsdag bekend werd dat de Belgische aardappeloogst flink hoger heeft uitgepakt dan eerder werd ingeschat. Dat het hogere Belgische oogstcijfer ook zal kunnen worden doorgetrokken naar de omringende landen (Nederland, Frankrijk en Duitsland) lijkt logisch.

De nieuwe informatie moet in de markt worden verwerkt

Het NEPG maakte dan ook later in de week bekend dat de Europese aardappeloogst boven de 25 miljoen zal gaan uitkomen waar eerder werd uitgegaan van ca. 24,70 miljoen ton. De nieuwe informatie zal in de markt moeten worden verwerkt waarbij spijtig genoeg de marktprijzen voorlopig eerder onder druk blijven staan dan dat er weer een stap naar boven gemaakt kan worden.

Toch is een afloop van oogst 2013 (april 2014 notering zakte terug van € 18,00 begin januari ‘14 naar € 10,00 eind april) niet direct te verwachten gezien de serieuze vraag naar aardappelen van goede kwaliteit vanuit Midden Europa en de te verwachte vraag uit Oost-Europa. Daarbij draaien de verwerkers op topcapaciteit en wensen dat telers ook volgende seizoen weer aardappelen gaan telen, een marktprijs aan het eind van de bewaarperiode lager dan de contractprijs zou slecht passen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden