Inside: Aardappelmarkt

Russen scoren topoogst in eigen achtertuin

22 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Russische aardappeltelers hebben de hoogste opbrengst sinds 2011 geoogst. Dat blijkt uit cijfers van het staats statistiekbureau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale Russische aardappeloogst komt voor seizoen 2015 – volgens de officiële cijfers - uit op 33,6 miljoen ton. Afgelopen voorjaar zijn 2,25 miljoen hectare aardappelen gepoot. Een stijging van 7 procent. De opbrengst ligt met net geen 15 ton per hectare op het meerjarig gemiddelde. Dit houdt in dat oogst 2015 ruim 2 miljoen ton meer aardappelen telt ten opzichte van 2014.

2,1

miljoen

ton meer aardappelen zijn in 2015 gerooid

Net als in veel andere Oost-Europese landen is de aardappelproductie in Rusland voornamelijk in handen van hobbyboertjes of families. Na de val van de Sovjet-Unie werd bijna 80 procent van de totale oogst in achtertuintjes geproduceerd. In 2000 werd slecht 7,5 procent door grote commerciële bedrijven geteeld. Ter vergelijking: Staatsbedrijven teelde in de gloriedagen van het communisme 70 procent van alle aardappelen.

Na een enorme piek in 2011 zwakte dit percentage weer af. In 2014 werd bijna 13 procent door commerciële bedrijven geteeld. Dat aandeel blijft – net als de totale opbrengst – ongeveer gelijk. Een zweer zwakke roebel en lagere inkomsten uit de verkoop van olie en mineralen zorgen voor een verslechterde economische situatie. Het importniveau ligt hierdoor lager. Dat zorgt er tevens voor dat de Russische consument waar mogelijk zijn eigen aardappelen blijft telen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden