Inside: Aardappelmarkt

Belgen doen greep uit Engelse aardappelvoorraad

10 Januari 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Sky high staan de Britse exportcijfers naar 'buurland' België over oktober. Dat kwam sinds 1996 niet meer voor. Het vertraagde oogstseizoen bij onze zuiderburen zorgde ervoor dat aardappelverwerkers elders op zoek gingen naar voldoende grondstof. Daarbij deed het een flinke greep in de vrije voorraad aardappelen van Engeland.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens Arthur Marshall, analist bij AHDB Potato, is de aanleiding voor de recordhoge export vooral de koersdaling van het Britse pond geweest. Die maakt het aantrekkelijk voor Belgische aardappelverwerkers om hun grondstof van het eiland te halen. De exportpiek was echter van korte duur. Het prijsverschil tussen de Britse en Belgische aardappelen is na oktober fors verkleind en bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk nu op een normaal niveau.

80

euro/ton

was het prijsverschil tussen Belgische en Engelse aardappelen

Recent vrijgegeven data uit het VK toont een enorme piek in de aardappelexport naar België. Nederland speelt maar een kleine rol, mede door de ligging van ons land. Via Zeebrugge of Calais zijn de lijnen met het Britse eiland kort. In september is door de Belgen ruim 5.500 ton geïmporteerd. In oktober was dat nog iets meer. In totaal gaat het om ruim 11.000 ton in twee maanden. Geen monstervolume maar het hield de fabrieken wel draaiende. Een dergelijke situatie is sinds 1996 niet meer voorgekomen. Daarmee onttroonde België Ierland als grootste Engelse aardappelklant in die maanden.

AHDB Potato schat in dat veel Britse telers hun overkilo’s en vrije aardappelen inmiddels grotendeels verkocht hebben. De rest wordt tot het einde van het seizoen vastgehouden nadat de contractuele verplichtingen zijn voldaan. Een combinatie van een lage pond – ten opzichte van de euro –, een groot prijsverschil en een tijdelijk tekort creëerde de unieke situatie.

Aan de overgebleven vrije aardappelen wordt vastgehouden

Eind september en begin oktober bedroeg het prijsverschil tussen de Belgapom-notering en AHDB notering voor fritesaardappelen maximaal 70 pond per ton. Omgerekend 80 euro. Tijdens de jaarwisseling is dat gat gekrompen tot een kleine 30 euro per ton, waardoor transportkosten zwaarder gaan meewegen. Het is niet ongewoon dat de vrije Britse fritesaardappelnotering lager noteert dan die op het Europese continent echter, een dergelijk prijsverschil als in oktober is ongekend.

Analisten verwachten dat de exporttoename slechts een kortdurend fenomeen is geweest. Ze baseren zich vooral op het gekrompen prijsverschil. Voor november worden normale exportcijfers verwacht. Exportmogelijkheden naar België zijn voor Britse telers vergelijkbaar met die naar Zwitserland vanuit ons land. Een tijdelijke piek geeft vorm aan de markt maar biedt geen structurele prijsbodem. In totaal is de aardappelexport naar het Europese continent goed geweest voor 1,3 procent van de Britse aardappelverkoop voor dit seizoen, tot aan januari. Vooral voor vrije telers is de vraag een (tijdelijke) smaakmaker van de markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden