Inside: Aardappelmarkt

McCain wil met verhoging groter volume contracteren

2 Februari 2017 - Clarisse van der Woude - 2 reacties

Ook bij aardappelverwerker McCain zit er voor oogst 2017 een verhoging in. Als afwegingen voor dit besluit noemt Procurement Manager Holland Mark Zuidhof de toenemende vraag naar fritesaardappelen die door de capaciteitsuitbreidingen in gang is gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor af land leveringen in september en oktober betekent het dat Innovator 107,50 per ton opbrengt en Agria 102,50 tot 107,50 euro, afhankelijk van de leverweek. Leveringen voor de eerste week november droog uit de schuur zien er als volgt uit: Innovator 118,30 euro en Agria 120,20 euro. Op week 17 doet Innovator 142,50 en Agria 150 euro en aan het einde van het seizoen, laatste week juni, betaalt McCain 162,60 euro voor Innovator en 169,80 euro voor Agria.

Als afwegingen voor dit besluit noemt Procurement Manager Holland Mark Zuidhof de toenemende vraag naar fritesaardappelen die door de capaciteitsuitbreidingen in gang is gezet. ‘Deze verhoogde vraag genereert ook de daarbij horende hogere contractprijs. McCain heeft komend jaar een areaaluitbreiding gepland, dus dat betekent een uitbreiding van het gecontracteerde volume.’

Pootgoedprijs meeste rassen blijft hetzelfde, enkele rassen stijgen licht 

Zoals vrijwel alle afnemers van pootgoed dit jaar is het schipperen wat betreft de pootgoedvoorziening. ‘McCain werkt met meerjarige volume-afspraken met de handelshuizen. Door de matige pootgoedopbrengst van een aantal rassen zijn er van sommige rassen tekorten. Dit proberen wij te compenseren met andere McCain rassen. Op dit moment ontvangt McCain de volumes die zij afgesproken heeft’, laat Zuidhof weten.

Zo gaat McCain verder met de uitbreiding van de McCain rassen. ‘Royal en Daisy hebben het het afgelopen jaar erg goed gedaan. Bij deze twee rassen is dan ook een forse areaaluitbreiding gepland. McCain heeft ook een aantal veelbelovende rassen op het oog, maar het is op dit moment nog te vroeg om daar uitspraken over te doen.’ Wel kan de grondstofdirecteur zeggen dat McCain er bewust voor heeft gekozen om de pootgoedprijzen nauwelijks te wijzigen. Van de meeste rassen is de pootgoedprijs hetzelfde gebleven, enkele rassen zijn licht gestegen.

Contractvormen blijven hetzelfde als in 2016. McCain blijft naaste de vaste prijs en mini/maxi contracten, ook weer de Futurecontracten en het persoonlijke poolsysteem (PPS) aanbieden. ‘Zeker dat laatste contract is een succes’, verzekert hij. ‘Afgelopen jaar is het volume verdubbeld en ook voor komend seizoen verwacht ik een uitbreiding van dit contract. Populair zijn de PPS-contracten in combinatie met een vaste prijs contract. Verder zijn de verschuivingen tussen de contracten net als andere jaren minimaal.’

Wilt u de contractprijzen voor oogst 2017 van andere aanbieders ook weten? Klik hier voor het dossier.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden