Inside: Aardappelmarkt

Aanklager anti-dumptaks opent meteen tweede fabriek

16 Februari 2017 - Clarisse van der Woude

Bem Brasil, de Braziliaanse aardappelverwerker die woensdag zijn gelijk kreeg in de anti-dumpingtaks voor importfrites uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, opent de dag erna zijn tweede fabriek. De Nederlandse en Belgische fritesindustrie is met stomheid geslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De fabriek in Minas Gerias is donderdag in aanwezigheid van ambtenaren van de federale, provinciale en gemeentelijke overheid geopend. Samen met de eerste productielocatie die in 2006 werd geopend, komt de jaarlijkse capaciteit op 250.000 ton frites. Daarmee zegt Bem 55 procent van de nationale markt te vertegenwoordigen.

Braziliaanse fritesmaker mikt op Japan en Midden-Oosten

De directeur geeft aan te willen concurreren op de wereldmarkt en wil de export uitbreiden. Nu exporteert hij al vlokken naar Japan, maar hij wil daar frites aan toevoegen. Vorig jaar importeerde Japan 222.000 ton frites uit de VS, zo schrijft een Braziliaanse website. Ook mikt hij op het Midden-Oosten. Toevallig de groeimarkten van de Belgisch-Nederlandse fritesindustrie.

Boosheid bij de verwerkers. Wat de volgende stap zal zijn hangt af van de precieze invulling van de resolutie. 'We gaan eerst met elkaar in overleg, maar veel meer dan de juridische strijd aangaan kunnen we niet. Je begeeft je dan echter op glad ijs. Je kunt gelijk hebben, maar wie zegt dat je in een ander land ook gelijk krijgt. Bovendien kost het een hoop centen, terwijl de huidige procedure al een bom geld heeft gekost', aldus Romain Cools die als algemeen secretaris van Belgapom bij de zaak betrokken is.

Brazilië is na Saoedi-Arabië de belangrijkste exportmarkt voor België. Cools verwacht niet dat de Europese Commissie nog wat kan betekenen. 'Zij geven aan niets te kunnen doen, dus we staan verder machteloos. Het is slikken voor de hele Belgisch-Nederlandse aardappelketen, want onlangs heeft ook Saoedi-Arabië de importheffing verhoogd en vrees ik voor meer dossiers als deze. De impact is het grootst voor familiebedrijven in de verwerking en telers.'

 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden