Inside: Aardappelmarkt

Per directe heffing op frites drukt verwerkers uit markt

17 Februari 2017 - Clarisse van der Woude - 13 reacties

De importheffing die Brazilië invoert op frites uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gaat per direct in en de percentages zijn dusdanig hoog dat veel verwerkers hierdoor meteen uit de markt worden gedrukt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Per fabrikant lopen de percentages enorm uiteen: van 0 tot 133,2 procent, zo blijkt vrijdag uit een officieel document van de overheid. De Belgen komen er aanzienlijk beter vanaf dan de Nederlanders. Zo krijgt Clarebout met een heffing te maken van 11,7 procent, Mydibel met 9,9 en het Belgische Agristo en Farm Frites 13,3 procent. Opvallend is dat voor Ecofrost en Lutosa geen invoerheffing is opgelegd.

De Nederlandse fabrieken krijgen een tarief tot 96,9 procent voor de kiezen. Ook Farm Frites en McCain, ook al staat in het overzicht dat dat niet zo is, zo beweert een Braziliaanse bron. Aviko en Lamb Weston/Meijer hebben een heffing van 37,2 procent opgelegd gekregen, Bergia zelfs 41,4 procent en de Nederlandse tak van Agristo 13,2 procent. Mogelijk dat de laatste meeliftte met hun Belgische broer, want het ziet ernaar uit dat de Belgen sterker uit de onderhandelingen zijn gekomen dan de Nederlanders.

Belgen sterker uit onderhandelingen gekomen dan de Nederlanders

Frankrijk komt er slecht vanaf met een tarief van 133,2 procent, maar dat geldt dan weer niet voor McCain. Voor de Duitse fritesbakkers is een heffing bepaald van 6,5 procent voor Wernsing en plus 55 procent voor andere bedrijven.

Hoewel het document niet vertelt wanneer de importheffing in gaat, melden klanten in Brazilië aan Nederlandse leveranciers dat dit per direct zou zijn. De maatregel zou maximaal vijf jaar geldig zijn. ‘Iedereen staat hier en in Brazilië op z’n achterste benen’, weet een bron van een Nederlands handelskantoor ons te melden.

‘Voor ons is dit heftig nieuws. Wij exporteren grote volumes frites naar Brazilië. Met een dergelijke heffing werken ze ons in één klap uit de markt en werkt men oneerlijke concurrentie in de hand. We merkten de laatste weken al dat klanten een terugtrekkende beweging maakten en bestellingen doorschoven vanwege het risico dat zij geconfronteerd konden gaan worden met hoge importheffingen. Onze klanten in Brazilië zijn razend over de invoering. We moeten er rekening mee houden dat zij de containers die volgende week op de boot gaan, niet voor die prijs willen hebben.’

Ook voor Hylke Brunt van de Vavi is het een fikse tegenvaller. ‘We zijn in shock en kunnen ons haast niet voorstellen dat dit kan, deze bijzondere manier van werken. De hoogte van de tarieven is te absurd voor woorden. Ook de reden waarom er zulke grote verschillen tussen de bedrijven zitten is voor ons onduidelijk. Ik verwacht dat onze leden zich volgende week gaan beraden over een reactie.’

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden