Inside: Aardappelmarkt

China kent een verrassende nieuwe fritesleverancier

1 Maart 2017 - Redactie Boerenbusiness

Aardappelverwerkers beschouwen China als het land van de onbegrensde mogelijkheden als het om de export van frites en andere bevroren aardappelproducten gaat. De VS en Canada zijn hofleverancier van de Chinezen en ook Nederland en België trachten een graantje mee te pikken. Een nieuwe concurrent komt uit onverwachte hoek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bestuderen we de Chinese importcijfers voor frites en andere bevroren aardappelproducten dan wordt snel duidelijk waar het zwaartepunt ligt. De Verenigde Staten is verreweg de grootste leverancier, met bijna 100.000 ton geëxporteerd product tussen februari 2016 en januari 2017. Dat is echter wel een afname van 5 procent. Canada komt met bijna 18.000 ton op een tweede plek.

5.000

ton

exporteerde Turkije in 2015-2016 naar China

België staat met 14.000 ton geleverd product op een derde plek. Pas een stuk daaronder komt Nederland, met 2.750 ton product in een jaar tijd. Net als de VS en Canada moesten ook Nederland en België inleveren qua exportvolume. 34,5 procent minder werd er geëxporteerd ten opzichte van dezelfde periode in 2015-2016. Voor België was dat 21 procent minder. De twee Noord-Amerikaanse landen leveren met 5 en 6 procent licht in.

De onverwachte groeier in de lijst is Turkije. Met een totaal volume, over één jaar, van goed 5.000 ton komt het op plek vier, onder België. Dat is voor het eerst. In de voorgaande twee exportseizoenen werd hoegenaamd geen product geëxporteerd. In januari van dit jaar ligt het geëxporteerde volume bijna gelijk aan België en boven Canada. De procentuele stijging is gigantisch. Naast Turkije is Nieuw-Zeeland het enige andere land dat een plus in de export laat zien.

Voor het eerst in acht jaar exporteert de VS pootgoed naar China

De Turkse frites is gunstiger geprijsd dan die uit de VS. Met gemiddeld van 180 CnY (Yuan Renminbi) per ton lag de prijs in januari 12,5 procent onder die van de Amerikanen. Echter, ten opzichte van de Nederlandse frites is het Turkse product 30 procent duurder. De euro staat er momenteel gunstiger voor dan de US dollar ten opzichte van de Yuan Renminbi.


Naast aardappelen mag de VS dit jaar ook weer pootgoed exporteren naar China. Daar heeft de inspectie- en quarantainedienst in Jining City toestemming voor gegeven. Acht jaar geleden werd ook al eens getracht pootgoed vanuit de VS te exporteren. Dat liep mis door problemen met de logistiek en kwaliteit. Het gaat om hoogwaardig uitgangsmateriaal dat voor verdere vermeerdering is bestemd en niet voor de consumptieteelt. In januari 2017 heeft China zelf 156 ton pootgoed naar Saoedi-Arabië geëxporteerd. 90 procent van het totale exportvolume van het land.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden