Het is de komende weken topdrukte bij de Nederlandse pootgoedleveranciers met de uitlevering van pootgoed. Helemaal nu de weersvoorspellingen beter zijn willen veel telers aan de slag.
Door de nattigheid kan er in veel gebieden nog niet worden geplant. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België is het te nat en te koud in de grond.
Schema in gevaar?
Directeur Ferdi Buffen van het Duitse handelshuis Weuthen: ‘Afgelopen zaterdag is er 20 mm regen gevallen. Dat is flink meer dan was voorspeld. De telers in dit gebied kunnen het land daarom nog niet op, maar ik verwacht dat ze vrijdag en zaterdag volle bak aan het planten zijn. In dat geval lopen wij netjes op schema.' In de Pfalz is een groot deel van het vroege areaal voor de regen al de grond ingegaan. Merendeel tafelaardappelen. 'Eind deze week zal hier 80 tot 85 procent geplant moeten zijn’, schat Buffen in.
Grond zal snel opdrogen
Met de harde oostenwind en de betere weersvoorvoorspellingen zal de grond snel op moeten kunnen drogen. In België en Limburg zal het vrijdag en zaterdag druk op het land zijn. In de rest van Nederland gebeurt er nog niet veel. Er zijn wat uien, peen en bieten gezaaid op de lichte gronden. Hoewel het nog niet veel later is dan normaal, willen telers graag aan de slag. Voor de handelshuizen zijn het dan ook drukke tijden.
In zes weken tijd, tussen half maart en half april, moet Agrico zo’n 100.000 ton pootgoed afleveren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Het uitleveren gaat volgens directeur Jan van Hoogen als een speer. ‘Met het mooiere weer dat er volgende week aan komt willen telers hun pootaardappelen in huis hebben. Het is een uitdaging om alles op tijd in de auto’s te krijgen. De regen afgelopen weekend gaf ons wat meer ruimte, want harder dan hard kun je nou eenmaal niet. Maar het loopt goed.'
Agrico levert recordhoeveelheid pootgoed
Update 28-3: Agrico heeft inderdaad een record gevestigd. Dinsdag 28 maart maakt het bekend 33.400 ton pootaardappelen te hebben verladen in week 12. 4.400 ton meer dan het oude record, stammend uit voorjaar 2016. 'Door het mooie voorjaarsweer ligt de druk om snel af te leveren fors hoger', aldus Van Hoogen.
De vroege aardappelen zijn allemaal weg. De focus ligt nu op het uitleveren van fritesrassen. De problemen met tekorten in bepaalde rassen door groeischeuren zijn onder controle. Van Hoogen verwacht geen extra tekorten. ‘Wat we hadden verwacht aan hoeveelheden komt uit. Dat komt mede doordat alles goed is geïnventariseerd en er afspraken zijn gemaakt met de afnemer.’
Marge voor alternatieve oplossing is klein
Het uitleveren van het pootgoed verloopt volgens planning. ‘We hebben met een krap aanbod te maken. Dit betekent dat als er op het laatste moment een partij niet uitgeleverd kan worden, om wat voor reden dan ook, we maar een heel kleine marge hebben om hier een oplossing voor te vinden. Maar we gaan ervan uit dat alles volgens de gemaakte planning verloopt.’
Gerard Backx van HZPC meldt dat vanwege de tekorten in bepaalde rassen ten opzichte van de vraag, gedurende het gehele verkoopseizoen wordt gewerkt om vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten. ’Dat heeft uiteraard dit jaar tot intensieve discussies geleid, maar die discussies vinden vroeg in het seizoen plaats en niet aan het einde van het seizoen.’
Vooral bij de industrierassen had het pootgoedhuis in Joure te maken met tekorten ten opzichte van de vraag. ’Bij de rassen voor Afrika en het Midden-Oosten lagen vraag en aanbod redelijk in evenwicht. Bij de rassen voor de versmarkt in Europa hebben we bij bepaalde rassen met tekorten te maken, maar niet voor alle rassen.’ De tekorten in rassen voor de processing industrie zijn ontstaan door de lagere opbrengsten gedurende seizoen enerzijds en een grotere vraag van de industrie anderzijds.