De Franse aardappelvoorraad bevindt zich op een zeer laag niveau. Dat blijkt uit de meest recente aardappelvoorraadcijfers van telersorganisatie UNPT. Het is nog maar de vraag of de Franse aardappelverwerkers over voldoende voorraad beschikken om het seizoenseinde te behalen.
Volgens het panel van telersorganisatie UNPT lag op 1 maart 2017 nog 1,58 miljoen ton aan tafel- en fritesaardappelen op voorraad. Dat betekent, gerekend met een gemiddeld tarrapercentage van 8 procent, 1,46 miljoen ton netto product. Alleen in 2007 en 2013 lag de aardappelvoorraad nog lager.
Vorig jaar was de aardappelvoorraad 1,615 miljoen ton en in 2015 was dat 1,96 miljoen ton. In 'Engelandjaar' 2013, toen de oogst in Europa tegenviel en veel aardappelen voor hoge prijzen aan Engeland werden verkocht, lag het bruto productieniveau op 1,44 miljoen ton.
Areaaluitbreiding teniet gedaan
Hoe het afgelopen groeiseizoen verliep, is een bekend verhaal. Het areaal breidde met ruim 5 procent uit. De totale oogst kwam naar schatting uit op 4,585 miljoen ton.
De areaaluitbreiding werd daarmee teniet gedaan. Van de totale oogst lag eind februari nog 34,5 procent in opslag. Dat percentage was in 2016 nog 35,2 procent. Alleen in 2013 ligt het percentage, met 34,2 procent, nog net iets lager.
Fors minder vrije aardappelen
De meeste aardappelen liggen opgeslagen in de departementen Nord-Pas-De-Calais en Picardie. Daar ligt respectievelijke 708.000 en 568.000 ton opgeslagen. Het UNPT onderscheidt ook tafel- en fritesaardappelen. Het totaalcijfer van 1,58 miljoen ton is onderverdeeld in 869.000 ton fritesaardappelen en 711.000 ton tafelaardappelen.
Van de fritesaardappelen was op 1 maart nog 43.450 ton vrij. Dat is fors minder dan de 210.000 ton in 2016 en 250.000 ton in 2015. Bij de tafelaardappelen is het overgrote deel vrij. Er is 552.000 ton vrij tegenover 159.000 ton verkocht.
Alles moet uit de kast worden gehaald
De vraag is nu: 'Kunnen Franse aardappelverwerkers het resterende seizoen teren op eigen aardappelen totdat ze aansluiting hebben gevonden met het nieuwe seizoen?'
Als we ervan uit gaan dat alle vrije aardappelen worden opgekocht, dan moet er in 4 maanden tijd op 869.000 ton worden geteerd. Dat komt neer op een gemiddeld van 217.250 ton per maand. Op het moment verwerkt de Franse aardappelindustrie ongeveer 400.000 ton product per maand. Dat betekent dus sowieso dat fabrieken alles uit de kast moeten halen om hun lijnen draaiende te houden.
Het seizoenseinde wordt daarmee op de spits gedreven. Dat merkten we eerder ook al in 2013. Mocht dit werkelijkheid worden, dan heeft de aardappelprijs nog heel wat in petto.