Inside: Aardappelmarkt

Gevolgen Spaans probleemvoorjaar merkbaar

5 April 2017 - Niels van der Boom

Sneeuw, kou en regen teisterden de Mediterraanse aardappelteelt-gebieden in Spanje gedurende de maanden december en januari. De gevolgen hiervan voor de aardappeloogst, van dit jaar, worden duidelijk in de opbrengstcijfers. Een uitbreiding van het areaal wordt gecompenseerd door de kleinere oogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Spaanse ministerie van landbouw schat in dat er dit seizoen 96.530 ton primeuraardappelen geoogst gaan worden. Dat is een daling van 8,5 procent ten opzichte van 2016. Het areaal 'extra early (primeur)aardappelen' bedraagt 4.400 hectare. De oppervlakte van 'vroege aardappelen' bedraagt 13.800 hectare. Dat is een daling van 3,3 procent ten opzichte van vorig jaar.

8,5

procent

daalt het areaal primeuraardappelen

Areaalkrimp opmerkelijk
De areaalkrimp is opmerkelijk te noemen. Nederland exporteerde namelijk juist meer pootaardappelen naar Spanje. Dat ging om, tot en met eind februari, 38.547 ton. Vorig seizoen was nog dat 30.676 ton. Wellicht hebben andere landen, zoals Frankrijk, minder pootgoed geleverd.

In de kustprovincie Murcia is de opbrengstdaling, van primeuraardappelen, met bijna 20 procent het grootste. Daar waren dit voorjaar dan ook de meeste problemen met het weer. Dat ondanks een areaalstijging van 2,4 procent. Voor de teelt van gewone vroege aardappelen wordt in Murcia een areaaldaling van ruim 18 procent verwacht.

Opbrengst 5 ton per hectare lager
De Canarische Eilanden hebben eveneens met een kleine terugval in de opbrengst te maken. In de provincie Andalusië stijgt de opbrengst, in vergelijking met vorig jaar, juist. De oogst van 2016 kwam, ten opzichte van 2015, ook al lager uit. In de provincie León is gemiddeld 35 ton per hecatre geoogst, tegenover 40 ton per hectare in 2015. Alle bewaaraardappelen zijn inmiddels afgeleverd. In deze provincie wordt een kleine areaalstijging verwacht voor de bewaaraardappelen.

Aansluiting nieuwe oogst
De aardappelen die nu nog op de markt aanwezig zijn, hebben een hoog prijsniveau. Voor Agria betaalt men ruim 300 euro per ton. Asterix en Desiree zitten daar net onder. Een kleiner areaal en minder opbrengst zijn slechte berichten voor de aardappelverwerkende industrie in West-Europa, die aansluiting zoeken tussen oud en nieuw product.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden