Inside: Aardappelmarkt

Amerikaanse boer blijft telen bij dalende prijzen

9 April 2017 - Niels van der Boom

Ondanks dat contractprijzen voor fritesaardappelen in de Verenigde Staten geen plusje in petto hebben voor telers, blijft het areaal naar verwachting redelijk stabiel. Alternatieven zijn er namelijk weinig, gezien de lage prijzen voor graan en soja.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gebaseerd op een eerste schatting komt het areaal 'fall potatoes', de Amerikaanse hoofdoogst, uit op ruim 372.000 hectare (920.000 acre). Een daling van net 1 procent. In de tafelaardappelmarkt liggen prijzen voor Russet-aardappelen, in een aantal westelijke staten, beneden kostprijs. De verwachting is daarom dat de teelt blijft, maar akkerbouwers eerder voor een andere markt kiezen (bijvoorbeeld fritesaardappelen).

1

procent

daalt het areaal volgens een eerste schatting

Vierde prijsdaling op rij
Contractprijzen voor fritesaardappelen doen de telers weinig goed. Aardappelverwerkers hebben hun contract voor het vierde jaar op rij in prijs verlaagd. De marges komen daardoor onder druk te staan. Alternatieven zijn niet voorhanden, waardoor telers bij hun areaal blijven.

Californië grootste daler
Idaho is met ruim 130.000 hectare verreweg de grootste aardappeltelende staat in de VS, gevolgd door Washington met 68.000 hectare. Beide noteren een verwachtte min van een halve procent. De grootste daling wordt genoteerd in Californië: min 5 procent op een areaal van 3.000 hectare. Dat heeft vooral met de dalende tafelmarkt te maken. Het aandeel vroege aardappelen ligt in de staat juist 2 procent hoger. De natte winter heeft veel geholpen om bassins met water voor irrigatie aan te vullen. In Florida worden eveneens vroege aardappelen geteeld. Ook daar is een groei in het areaal merkbaar, vooral voor de fritesproductie.

De grootste groeier is de staat Nebraska. Dat heeft te maken met het feit dat de (poot)aardappelteelt van Colorado naar Nebraska verschuift. Naar schatting wordt er in deze staat dit jaar 7.000 hectare aardappelen verbouwd. De cijfers zijn een eerste vroege schatting, voor het pootseizoen begint. Het USDA komt eind juni met cijfers over het areaal.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden