Inside: Aardappelmarkt

Braziliaanse fritesblokkade treft nog geen doel

12 April 2017 - Niels van der Boom

De Braziliaanse importcijfers voor frites laten, in maart, een kleine verlaging zien. Toch heeft de anti-dumping taks nog weinig merkbaar effect op Europese fritesproducenten. België verhoogt de export van bevroren aardappelproducten naar Brazilië juist. Er is wel een verschuiving in leveranciers merkbaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De West-Europese fritesproducenten kregen, half februari, een dubieuze anti-dumping taks opgelegd. Er wordt nog steeds gediscussieerd of die wel terecht was. Feit is in ieder geval wel dat de aardappelverwerkers vrijwel direct met opgelegde heffingen te maken kregen. Daarme wil Braziliaanse overheid de eigen markt en binnenlandse fritesproductie beschermen.

30

procent

daalde de Nederlandse export in maart

5 procent minder import
Per fritesfabrikant lopen de opgelegde percentages uiteen van 0 tot 133 procent. Belgische verwerkers kwamen er relatief goed af. Dat is ook merkbaar in de meest recente invoercijfers van Brazilië. Nederlandse fabrieken hebben met percentages tot 97 procent te maken en Frankrijk zelfs met 133 procent.

De import van frites en andere bevroren aardappelproducten (HS 200410) kwam in maart, de eerste volledige maand sinds de invoering, uit op 32.439 ton. Dat is 5 procent minder dan in diezelfde maand één jaar geleden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat in maart 2016 het op één na grootste volume ooit werd geïmporteerd. De import van maart 2017 komt op plek 3. De jaar-op-jaar import ligt nog steeds bijna 15 procent hoger. De productprijs daalde gemiddeld met 14 procent. Het laagste niveau sinds februari 2015.

Nederland lijdt verlies. België wint
Argentinië neemt het leeuwendeel van de import in maart voor zijn rekening, maar noteert wel een daling van 17 procent. Over een periode van 12 maanden schrijft het land een plus op van 10 procent. Het Nederlandse aandeel daalde met dik 30 procent in maart. Een direct gevolg van de anti-dumping taks. Nederlandse frites daalde 11 procent in prijs.

De Belgische verwerkers zijn uitgelopen op hun Nederlandse en Franse concurrenten. Zij stegen met 7 procent meer export naar Brazilië in maart, tot 8.058 ton. Dat niveau ligt 1.400 ton boven het Nederlandse aandeel. Onze zuiderburen komen daarmee op plek 2 te staan op de importlijst. Over een periode van 12 maanden is het volume van Belgische frites met 7 procent toegenomen.

Duitsland bouwt zijn positie uit

Duitsland in de plus
Al voor de invoering van de anti-dumping taks werd in Europa gevreesd voor de komst van Amerikaanse fabrieken op de Braziliaanse markt. Zij hebben niet met een taks te maken. Export vanuit de VS is echter stabiel gebleven. Ondanks takspercentages tot 55 procent weet ook Duitsland zijn positie uit te bouwen. In 12 maanden tijd steeg de export met tweederde. De maand maart was goed voor een volumestijging van 36 procent.

April toont ander beeld
Naar verwachting hebben de aprilcijfers een grotere daling in petto. Een deel van de frites, die in maart op Braziliaanse havenkades belandde, werd namelijk al voor de taksinvoering in februari verscheept. Daarbij zijn het niet de Amerikanen, maar vooral de Belgen die volop profiteren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden