Inside: Aardappelmarkt

Belgische voorraad vrije aardappelen 25 procent

17 April 2017 - 10 reacties

Volgens de laatste voorraadmetingen, begin april, die door PCA en Fiwap gedaan zijn, zouden er nog 1,2 miljoen ton aardappelen in bewaring liggen. Dat is lager dan in de afgelopen 2 seizoenen, maar wel iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is logisch dat het de komende maanden knijpen worden voor de fritesfabrieken. Er is namelijk een enorme toename van de verwerkingscapaciteit, naar ruim 4 miljoen ton, geweest ten opzichte van wat er nog aan grondstof in voorraad zou liggen.

22

procent

bestaat uit vrije aardappelen

Vrij te verhandelen
Opvallend aan deze cijfers is dat, van de huidige voorraad, slechts 22 procent, oftewel 270.000 ton, bestaat uit vrij te verhandelen aardappelen. In voorgaande jaren was de helft van de totale voorraad aardappelen nog vrij. Dat er dit seizoen fors minder vrije aardappelen voorhanden zijn, komt door de verschuiving tussen contract- versus vrije teelt. Ook de afname van het ras Bintje wat, doorgaans, vrij wordt geteeld, telt mee.

Teruggezakte prijs
Het bijzondere van het huidige seizoen is dat door de gemiddeld lage hectareopbrengsten in 2016 juist het deel vrije aardappelen fors tegenvalt, maar dit is de laatste weken niet terug te zien in de prijsvorming. De markt is de laatste weken teruggezakt naar 20 euro à 22,50 euro per 100 kg, voor een gemiddelde partij fritesaardappelen. 

Voor afnemers heeft het daardoor maar weinig zin om voor het, in verhouding, kleine deel vrije aardappelen veel meer te betalen. Dat zou namelijk prijsverstorend kunnen werken voor dat deel van de contractaardappelen waarvan de prijs nog definitief moet worden vastgezet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden